Mainos

Pohjois-Irlannin rauha näköpiirissä

Pohjois-Irlannin rauha oli illalla jo näköpiirissä kellon tikittäessä kohti neuvotteluille asetettua takarajaa. Britannian ja Irlannin pääministerit ovat sopineet, että rauhansopimuksesta on päästävä yksimielisyyteen puoleenyöhön eli Suomen aikaa kello kahteen mennessä tulevana yönä.

Britannian ja Irlannin johtajat kävivät illalla vielä viime hetken neuvotteluja paikallisten poliitikkojen kanssa 30 vuotta jatkuneen sissisodan lopettamiseksi. Vaikka virkamiehet korostivat, ettei sopimus ole vielä varma, halusivat harvat uskoa, että kerran sukupolvessa toistuvan tilaisuuden annettaisiin mennä ohi. Varsinkin kun rauha on näin lähellä katolilaisille tärkeiden pääsiäispyhien aattona. Neuvottelujen jatkamista määräajan umpeutumisen jälkeenkään ei suljettu täysin pois laskuista.

Britannian pääministerin Tony Blairin virallinen edustaja kertoi lähes kuusi tuntia ennen määräajan umpeutumista, että neuvotteluissa on edistytty. Huomattavaa edistystä oli saavutettu visaisessa kysymyksessä siitä, missä määrin Irlannin tasavalta saa vastaisuudessa olla mukana päättämässä Pohjois-Irlannin asioista.
-Me olemme loppusuoralla, Blairin edustaja lisäsi ja sanoi pääministerin uskovan, että sopimus voidaan saavuttaa määräajan sisällä.

Mieliala neuvottelupaikalla Stormontin linnassa Belfastin lähellä oli Blairin edustajan mukaan "asiallinen, vakava ja päättäväinen". Blairin toinen avustaja kertoi pääministerin tuntevan, että nyt ollaan tekemässä historiaa.
-Hän tuntee, että on olemassa vastustamaton voima ja liikkumaton esine ja että vastustamaton voima tulee voittamaan, avustaja sanoi.

Osapuolet alkoivat torstaiaamuna myös vakavissaan ratkaista kysymystä ehdotetusta puoliautonomisesta Pohjois-Irlannin edustajakokouksesta. Nämä ponnistelut jatkuivat illalla. Irlannin pääministeri Bertie Ahern myönsi torstai-iltana, että ongelmia on vielä ratkaisematta, mutta totesi: -Jos ihmiset keskittyvät ja ovat yhtä päättäväisiä kuin me, silloin me pystymme saamaan kaiken tämän työn päätökseen tänään.

Clinton seuraa tiiviisti

Rauhanneuvottelujen amerikkalainen puheenjohtaja George Mitchell on pitänyt presidentti Bill Clintonia jatkuvasti ajan tasalla.
-He ovat hyvin lähellä, mutta eivät vielä perillä. He uskovat, että neuvotteluja jatketaan määräajan jälkeen, sanoi Clintonin lehdistösihteeri Mike McCurry.
Presidentti Clinton tuntee suurta henkilökohtaista kiinnostusta yli 3200 ihmisen hengen vaatineiden Pohjois-Irlannin väkivaltaisuuksien lopettamista kohtaan.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.