Pohjois-Amerikkaan palaavilla NHL-suomalaispelaajilla yllättävä pulma – katseet kääntyvät Donald Trumpiin: "Olen miettinyt asiaa"

Kaapo Kakon debyyttikausi rapakon takana ei ole ollut ruusuilla tanssimista – uskoo olevansa jatkossa kypsempi pelaaja 2:05
Kaapo Kakko kertoi kuulumisiaan ja muisteli tulokaskauttaan MTV Urheilun haastattelussa 23. toukokuuta.

Suomalaiset NHL-pelaajat joutuvat miettimään paljon muutakin kuin pelikuntoaan, jos kausi vielä jatkuu. 

NHL julkisti viime viikolla paluusuunnitelmansa, jonka mukaan 24 joukkuetta jatkaa suoraan jatkopeleistä kauden 2019–20 loppuun. Tarkkoja päivämääriä ei ole kuitenkaan vielä ilmoitettu. 

Poikkeuksellinen tilanne aiheuttaa paljon käytännön järjestelyjä – kuten pelaajien työviisumit. 

Varsinkin viimeistä sopimuskauttaan pelaavat pelaajat ovat erikoisessa tilanteessa, sillä heidän työviisuminsa Yhdysvaltoihin päättyy 30. kesäkuuta. Jos pelaajan sopimus jatkuu vielä kaudelle 2021–22, ei ongelmaa ole, sillä viisumi myönnetään yleensä työsopimuksen perusteella työjakson loppuun asti. 

Suomalaisista nimekkäimpiä viimeistä sopimuskauttaan pelaavia pelaajia ovat Carolina Hurricanesin Sebastian Aho ja Sami Vatanen, Minnesota Wildin Mikko Koivu ja Florida Panthersin Erik Haula

Jos lopullinen jatkopäätös tulee, joukkueet haluavat eurooppalaispelaajansa välittömästi harjoitusvahvuuteen, eivät odottelemaan viisumin saapumista Suomessa. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Europelaajat omissa maissaan

The Athleticin mukaan NHL-pelaajista 15 prosenttia on viettänyt tauon Pohjois-Amerikan ulkopuolella. Pelaajat ovat pysytelleet kotimaissaan, vaikka työt jatkuvat vielä Atlantin takana. 

Vaikka NHL:n 31 joukkueesta 24 pelaa Yhdysvaltojen maaperällä, amerikkalaispelaajia on yli kymmenen vain kahdeksassa joukkueessa. Myös kanadalaispelaajat tarvitsevat työluvan Yhdysvaltoihin, tosin heille sen hankkiminen on helpompaa kuin eurooppalaisille. 

Normaalitilanteessa seurojen edustajat toimittavat tarvittavat dokumentit Yhdysvaltain kansalaisuus- ja maahanmuuttovirastoon (United States Citizenship and Immigration Services). Hyväksyminen vie artikkelin mukaan normaalitilanteessa 10–14 päivää, jonka jälkeen suomalaistenkin pitää varata aika ja käydä Helsingissä USA:n suurlähetystössä lyhyessä haastattelussa. 

Työlupaa ei voi vielä hakea, koska NHL:n tarkat paluupäivämäärät eivät ole tiedossa. Jos lähetystöissä ja virastoissa on rajojen aukeamisen takia ruuhkaa, voi viisuminen saapuminen viivästyä entisestään.  

Se olisi huomattavan huono tilanne NHL-seuroille, joissa europelaajat ovat isoissa rooleissa. 

NHL on ilmoittanut, että ehdokkaina pelipaikkakunniksi ovat Chicago, Columbus, Dallas, Edmonton, Las Vegas, Los Angeles, Minneapolis/St. Paul, Pittsburgh, Toronto ja Vancouver. Valinta tuskin menee niin, että kauden loput pelit pelataan kanadalaiskaupungeissa Edmontonissa, Torontossa tai Vancouverissa. 

Heiskasella erikoistilanne

Miro Heiskasen tilanne kertoo hyvin tilanteen monimutkaisuudesta. Heiskanen pelaa NHL:ssä vasta toista kauttaan, mutta hän teki tulokassopimuksensa jo kesällä 2017, jonka jälkeinen kausi kului HIFK:ssa. Viisumi myönnettiin kuitenkin silloin kolmeksi vuodeksi, ja nyt edessä on uuden hankkiminen. 

Columbus Blue Jacketsin Joonas Korpisalon ja Anaheim Ducksin Jani Hakanpään vanha sopimus päättyy tähän kauteen, mutta he tekivät molemmat jatkodiilin jo aiemmin. Heidän olisi pitänyt hankkia kesällä uusi viisumi joka tapauksessa. 

– Tiedustelin juuri asiaa, ja ilmeisesti jengin puolesta hoidetaan väliaikainen lupa. Mitään mustaa ei ole valkoisella, mutta eivätköhän nämä asiat hoidu, Korpisalo sanoi. 

"Trump haluaa, että kaikki pelaavat"

Erik Haula ei ole viime vuosina juurikaan viettänyt kesiään Suomessa. Hän on naimisissa amerikkalaisen naisen kanssa, mutta tarvitsee silti työluvan. 

– Ei Erikillä ole pysyvämpää työlupaa, mutta uskoisin, että kaksoiskansalaisuus on haussa. Silloin kaikki olisi helpompaa, agentti-isä Tomi Haula sanoi. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Haula ei usko, että viisumiasiat aiheuttavat isompaa ongelmaa, kun paluupäivämäärät selviävät. 

Donald Trump haluaa, että kaikki pelaavat. Kyllä siihen tulee joku erikoisjärjestely. En usko, että tässä tilanteessa sinne jenkkien suurlähetystöön on viikkojen jonoja. Kyllä pelaajat saivat palatakin kotimaahansa. 

NHL:n onneksi Trump on osoittanut myönteistä asennetta ammattilaisurheilua vastaan. Presidentti mainitsi jo huhtikuun alussa, että hän toivoisi urheilusarjojen paluuta ja otti yhteyttä kaikkiin isojen palloilusarjojen johtajiin. 

Kähkönen miettinyt asiaa

AHL:n vuoden maalivahdiksi valittu Kaapo Kähkönen kuulunee siihen ryhmään, joka kutsutaan jatkamaan kautta Minnesota Wildin riveissä. Hän varautui jo tulevaan hakemalla uuden passin. 

– Viisumiasia on hyvä kysymys. Olen kyllä miettinyt asiaa, koska leima loppuu kesäkuun viimeinen päivä, Kähkönen sanoi. 

– Luulen, että seuraavan vaiheen käynnistyessä seurat tekevät prioriteettilistan siitä, kenellä loppuu työlupa. Poikkeustiloissa asia saataneen hoidettua nopeasti. 

Florida Panthersin Aleksi Saarela tuli kuukausi sitten Suomeen, ja kohta edessä lienee paluu Yhdysvaltoihin. 

– Rehellisesti sanottuna en ole ajatellut edes koko työviisumiasiaa. Olen yrittänyt treenata ja olla kunnossa, kun kausi taas jatkuu.

Lue myös:

    Uusimmat