Pohjalaiskansanedustajat vaativat kannanotossa tukea turkistuotannolle – vain kaksi jätti nimen laittamatta

Tuomas Aivelo: ”Turkistarhaukseen liittyy aikaisemmin aliarvioituja riskejä” 5:50
Viiden Jälkeen: Tuomas Aivelo: ”Turkistarhaukseen liittyy aikaisemmin aliarvioituja riskejä” (14.8.2023)

Valtaosa Vaasan vaalipiirin kansanedustajista vaatii, että valtio turvaa turkiselinkeinon tulevaisuuden muun muassa investointituilla ja riittävillä eläinten lopettamiskorvauksilla. Torstaina julkaistun kannanoton on allekirjoittanut 14 edustajaa sekä oppositio- että hallituspuolueista.

–  Esitämme, että hallitus ryhtyy välittömiin toimenpiteisiin tarvittavien investointitukien varaamiseksi bioturvallisuuden parantamiseen tiloilla, eläinten hyvinvointi-investointien tukemiseen ja uusien toimeentulomahdollisuuksien ja taloudellisten tukijärjestelmien löytämisessä niille yrittäjille, joiden on luovuttava tuotannosta, kannanotossa kerrotaan.

Allekirjoittajat vaativat myös, että viranomaispäätöksiin perustuvista eläinten lopettamisista on saatava "oikeudenmukainen korvaus". Ruokavirasto kertoi keskiviikkona määränneensä kaikki eläimet lopetettavaksi turkistarhoilta, joilla on todettu lintuinfluenssatartunta.

Kansanedustajien mukaan alaa ovat kurittaneet myös koronaviruspandemia ja kaupan väheneminen Ukrainassa käytävän sodan vuoksi.

–  Turkiselinkeinossa toimii edelleen merkittävä määrä kannattavia tiloja ja ketjussa toimivia yrityksiä, joiden elinkeinomahdollisuudet ja tulevaisuus tulee turvata, kannanotossa sanotaan.

Vaasan vaalipiirissä on 16 kansanedustajaa. Allekirjoittamatta ovat jättäneet RKP:n Anna-Maja Henriksson, joka on hallituksen opetusministeri, ja SDP:n Matias Mäkynen.

Mäkynen kertoo STT:lle tekstiviestitse, että hän on sairauslomalla eikä ole päässyt osallistumaan keskusteluun asiasta. Hän on myös sitä mieltä, että julkista rahoitusta kannattaa suunnata ennemmin "uuteen kestävämpään toimintaan" siirtymiseen kuin hiipuvan ja kannattavuusvaikeuksista kärsineen turkisalan tukemiseen.

Ruotsi selvittää tarhauskieltoa

Ruotsissa maatalousasioista vastaava ministeriö kertoi tällä viikolla, että maan hallitus esittää yhteensä 180 miljoonan kruunun (noin 15 miljoonan euron) tukea niille minkkitarhaajille, jotka lopettavat toimintansa vapaaehtoisesti.

Samalla aiotaan aloittaa työ sen selvittämiseksi, tulisiko Ruotsin eläinsuojelulakia muuttaa niin, että turkiseläinten kasvatus kiellettäisiin. Keskiviikkona julkaistun tiedotteen mukaan "ei ole mahdotonta", että minkkien kasvattaminen päätettäisiin kieltää koko EU:n tasolla.

Ruotsissa on uutistoimisto TT:n mukaan vain parikymmentä aktiivisesti toimivaa minkkitarhausyritystä.

Suomessa hallitus ei ole kannattanut vaatimuksia tarhauskiellosta. Hallitusohjelman mukaan hallitus tunnistaa suomalaisen alkutuotannon, mukaan lukien turkisalan, "tärkeyden ja erityishaasteet".

Asia on Suomessa noussut keskusteluun esimerkiksi syyskuun alussa, kun kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämisestä keräsi yli 50  000 kannatusilmoitusta. Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) sanoi viime viikolla, että turkisalan kanssa aiotaan hallitusohjelman mukaisesti laatia laatukriteeristö ja viedä sitä kautta eläinten hyvinvointia eteenpäin.

Lue myös:

    Uusimmat