Etujärjestöä ei pelota turkistarhauksen kieltoa vaativa kansalaisaloite – "Turkiselinkeino on osa suomalaista alkutuotantoa"

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton toiminnanjohtaja Marja Tiura ei ole yllättynyt siitä, että turkistarhauksen kieltämistä ajava kansalaisaloite sai alle vuorokaudessa taakseen yli 50 000 kannattajaa ja etenee näin eduskunnan käsiteltäväksi.

Aloite keräsi tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta maanantaina, samana päivänä, jona aloite oli päivätty.

– Eihän tässä ole sinänsä mitään yllättävää. Tämä elinkeinohan on ollut viime aikoina hyvin paljon julkisuudessa lintuinfluenssaan liittyen, Tiura sanoi STT:lle.

Oikeutta eläimille: Nämä kuvat paljastavat laiminlyönnit turkistarhoilla 0:46
Oikeutta eläimille -yhdistys julkaisi turkistarhoilta kuvattuja otoksia, jotka järjestön mukaan paljastavat paljastavat laiminlyönnit turkistarhoilla lintuinfluenssaan liittyen.

Ei usko eduskunnan kieltävän turkistarhausta

Tiura ei ole huolissaan, että aloitteen eduskuntakäsittely voisi johtaa siihen, että eduskunta päätyisi lopulta kieltämään turkistarhauksen Suomessa.

– Kun katsotaan hallituksen hallitusohjelmaa, siellä on selkeät kirjaukset turkiselinkeinon osalta. Turkiselinkeino on osa suomalaista alkutuotantoa. Tämä on se lähtökohta meillä, Tiura sanoo.

– Me nojaamme vahvasti hallitusohjelmaan ja sen kirjauksiin tämän elinkeinon osalta. Totta kai seuraamme tarkasti tätä tilannetta, Tiura jatkaa.

Tiura toimi kokoomuksen kansanedustajana vuosina 1999–2011.

Kansalaisaloite vaatii turkistarhauksen kieltämistä

Turkistarhaus historiaan -kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että eduskunta edellyttää valtioneuvostoa ryhtymään lainvalmisteluun turkistarhauksen kieltämiseksi oikeudenmukaisella tavalla.

Aloitteessa ehdotetaan, että siirtymä turkistarhattomaan Suomeen toteutetaan laatimalla kansallinen suunnitelma turkistuotannon lakkauttamiseksi kohtuullisella siirtymäajalla.

Lisäksi alan harjoittamisesta luopuville tarhaajille luotaisiin aloitteessa luopumistukijärjestelmä.

Yle kysyi kansanedustajilta

Yle julkaisi tiistaina kansanedustajille tekemänsä kyselyn turkistarhauksen kannatuksesta eduskunnassa. Yli puolet Ylen kyselyyn vastanneista kansanedustajista kieltäisi turkistarhauksen Suomessa.

Tiuraa ei kyselyn tulos huolestuta.

– On hyvä tiedostaa se, että vain 112 edustajaa vastasi tähän kyselyyn. Tietyillä puolueilla tämä on hyvin vahva ideologinen kysymys, Tiura sanoo.

Kannattaako turkistarhaus yhä Suomessa 7:59
Vuosi sitten MTV Uutiset kysyi, kannattaako turkistarhaus yhä Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat