Mainos

Pk-yritykset takovat voittoja – liikevoittotaso nousi vuodessa 27,5 prosenttia

Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä menee nyt paremmin kuin vuosiin: yritysten liikevoittotaso on noussut vuodessa yli neljänneksen. Talous on kohentunut erityisesti viimeisen puolen vuoden aikana.

Pk-yritysten talous on muutenkin nousujohteista, tämä selviää tuoreessa Talenomin barometrissä.

– Liikevoittotason nousu on hurja. Toki euromääräiset summat ovat pieniä, joten pienikin liikevaihdon nousu samalla kulurakenteella parantaa nopeasti yrityksen liikevoittoprosenttia.

– Yrittäjille voi antaa kouluarvosanan 9,5 vaikean ajan ohittamisesta, sanoo Talenomin toimitusjohtaja Harri Tahkola Suomen Yrittäjien tiedotteessa.

Parhaiten pärjäävät yritykset, jotka toimivat omalla, erikoistuneella sektorillaan ja jotka ovat satsanneet automaatioon. Esimerkiksi metallialalla menee hyvin laser-leikkaukseen erikoistuneilla yrityksillä.

– Meillä on liikevaihto tuplaantunut viime vuosina. Tänään julkistimme kaupan, jolla ostimme ruotsalaisen vastaavalla alalla toimivan yrityksen, kertoo Laser Steel Oy:n toimitusjohtaja Jussi Tuominen Kokkolasta.

Yritys toimii hyvin kapealla sektorilla tehden laser-tekniikalla suuria levynosia ja osakokonaisuuksia teollisuuden tarpeisiin.

– Erikoistuminen on ehdoton menestyksen salaisuus. Ei tehdä sitä ja tätä vaan vain sitä, joka osataan parhaiten, sanoo Tuominen.

Runsaasti hyviä merkkejä

Vastikään valtakunnallisen yrityspalkinnon sai teollisuuden moderneja putkistoja valmistava Fineweld. Yhden miehen yrityksestä lähtenyt yritys työllistää jo sata henkilöä ja kasvaa koko ajan.

Myös 40 vuotta toiminut Best-Hall, joka valmistaa kangashalleja, on lähtenyt uuteen nousuun ensimmäistä kertaa vuoden 2008 jälkeen.

– Nyt menee todella hyvin. Tilauskirjat ovat täynnä ja lisää väkeä on pitänyt palkata ja käyttää myös alihankkijoita, kertoo toimitusjohtaja Leif Fagernäs.

Kälviällä Keski-Pohjanmaalla sijaitseva Best-Hall kasvattaa liikevaihtoaan tänä vuonna lähes kolmanneksen – työntekijöitä on jo satakaksikymmentä.

Tehtaalla on pitänyt siirtyä kahteen vuoroon, jotta tilaukset voidaan hoitaa. Hallibisneksessä on kova kilpailu, mutta myös kysyntä on kasvanut.

– Urheiluhallien rakentaminen on viimeisien vuosien aikana kasvanut voimakkaasti. Meiltäkin menee halleja Jenkkeihin, Itävaltaan, Englantiin, Saksaan, Viroon, Norjaan, Ruotsiin –  Islantiin on menossa paraikaa asennuksia, luettelee Fagernäs.

Monet pk-yrityksetkin jakavat jo bonuksia ja tulospalkkioita työntekijöille, joten menestys hyödyttää myös työntekijöitä.

– Meidän yrityksessä on periaate, että jos tavoitteet ylittyvät,  niin se kakku jaetaan kolmeen osaan. Yksi kolmasosa on henkilökunnalle, yksi kolmasosa firmalle ja yksi kolmasosa menee omistajalle, kertoo Jussi Tuominen Laser Steelista.

– Pk-yrityksille voi antaa kouluarvosanan 9,5 vaikean ajan ohittamisesta, kehuu Talenomin toimitusjohtaja Harri Tahkola.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.