MTV Uutisten kysely suomalaisfirmoille paljastaa: Voiton maksimointi olennaisempaa kuin työpaikkojen säilyttäminen – henkilöstöstä huolehtiminen silti tärkeintä

MTV Uutiset kysyi sadalta suomalaisyritykseltä, onko muulla, kuin rahalla väliä – tässä tulokset 12:22

Yhdysvalloissa on tänä syksynä herätetty keskustelua yritysten kovan voitontavoittelun kääntämisestä inhimillisempään suuntaan. 180 amerikkalaisjohtajaa laati ihanteellisen julkilausuman: voiton pitäisi näkyä enemmän työntekijöiden hyvinvoinnissa, koulutuksessa ja luonnonsuojelussa – eikä vain omistajien hymyssä matkalla pankkiin. 

MTV Uutiset kysyi sadalta Suomen suurimmalta yritykseltä näkemyksiä: voiko bisnes muuttua ja miten.

Hankenin yritystutkija, apulaisprofessori Pia Polsa pitää tällaista keskustelua radikaalina, mutta tavallaan luonnollisena seurauksena.

Rikkain yksi prosentti maailman väestöstä omistaa tänään puolet kaikesta maailman varallisuudesta.  Varallisuuden räikeän keskittymisen jatkuessa ja ilmastonmuutoksen hälytyskellojen soidessa mitta alkaa tulla täyteen – jopa sijoittaen rikastumista vaalivilla johtajilla.

Hämmentävä avaus New Yorkista

– Nyt tällaista menoa aletaan kyseenalaistaa jo isoissa pörssiyhtiöissä, huomauttaa Polsa.

– New Yorkin pörssissä on yhdessä YK:n kanssa laadittu  ”sustainable stocks exchange initiative”, kestävän pörssikaupan aloite, jotta pörssiyhtiöt olisivat enemmän kestävän kehityksen yrityksiä. No tämä on vasta aloite, mutta se on merkittävä keskustelun avaus. 

Suomalaisyritysten into osallistua tällaiseen keskusteluun näyttää ainakin vielä laimealta.

Vastauprosentti kyselyyn oli 25 ja useat yritykset kieltäytyivät haastattelusta. Vedottiin kiireeseen, vaikean työmarkkinasyksyyn tai juuri firmassa meneillään oleviin yt-neuvotteluihin.

Pörssiyritykset puolestaan varovat julkisuutta ja karttavat poliittisilta haiskahtavia kommentteja.

Kirottu työmarkkinasyksy

Kyselyssä tiedusteltiin muiden muassa maksimaalisen voitontavoittelun ja työpaikkojen säilyttämisen suhdetta, yrityksen arvoja ja palkitsemista: pomot vai koko henkilökunta.

48 prosenttia vastaajista pitää yhä voiton maksimointia tärkeimpänä, 28 prosentille työpaikkojen säilyttäminen on tärkeintä.

Kommenteissa huomautettiin yksinkertaisesti, että ilman tulosta ei ole työpaikkoja. Toisaalta firmojen tehtävä ei ole ”säilyttää työpaikkoja”. Muutos vaatii saneerauksia ja ”vanhanaikaisten tehtävien” lopettamista, jotta uusia voi syntyä. Säilyttämään jämähtänyt firma ei pärjää.

Tuloksen perässä juoksemiseen suhtaudutaan myös kriittisesti. Hyvästä työvoimasta kiinni pitäminen on investointi, jota ei pidä uhrata pelkkään voiton tavoitteluun.

Kitkerin kommentti tuli kansainvälisen konsernin johtajalta, joka sanoi, ettei halua osallistua tällaiseen keskusteluun, koska ”yrityksiä syyllistetään jatkuvasti ja SAK pyörittää koko maata”. Hän kirosi syksyn työtaistelut, koska ”alihankkijoiden koneet seisovat ja tavara ei liiku”.

Arvo – muutakin kuin rahan arvo?

Kysymykseen arvoista suurin osa firmoista vastasi sitten aivan eri sävyyn kuin edelliseen. Kun firma rullaa ja työvoimaa tarvitaan, työntekijöistä huolehtiminen onkin tärkein arvo. Seuraavaksi tulee yrityksen toiminnan läpinäkyvyys ja vasta kolmantena voitto.

Näin ollen on helppo aavistaa, että yrityksistä ylivoimainen enemmistö, 78 prosenttia, on valmis palkitsemaan hyvästä tuloksesta koko henkilökunnan – ei vain työtä johtavat pomot.

Pörssin ulkopuolella maailmaa voi katsoa vähän pehmeämmin.

– Meillä tulos on heilahdellut rajustikin, mutta aina haluamme pitää ammattitaitoisesta henkilökunnasta kiinni. Emme me muuten olisi pärjänneet 144 vuotta, naurahtaa perheyhtiö Pauligin toimitusjohtaja Rolf Ladau.

Perään hän myöntää, että Pauligin tuotteet eli kahvi,mausteet ja erilaiset tex-mex -elintarvikkeet eivät ole kovin suhdanneherkkiä. Ne pysyvät ihmisten ostoslistalla myös tiukempina aikoina.

Miksei henkilökunnan tyytyväisyys kelpaa tulokseksi?

Apulaisprofessori Pia Polsa huomauttaa, että kun firmojen tuloksia esitellään, ne ovat aina vain taloudellisia tuloksia. Entä jos kerrottaisiin, että henkilökuntaa on palkittu, he pitävät työstään ja firma on investoinut ympäristöön. Tällaiset ”tulokset” koituisivat koko yhteiskunnan hyödyksi, vaikkei niitä heti voi mitata viivan alla.

Mutta firmojen ja eritoten pörssiin listattujen firmojen tehtävähän on takoa voittoa sijoittajalleen eli omistajalleen. Miten tällaista jumaloppia voi muuttaa?

Onko riittävää voittoa olemassakaan?

Erittäin hyvää tulosta sairaanhoidolla tekevän Terveystalon toimitusjohtaja Ville Iho on harvoja pörssifirman pomoja valmiina kommentoimaan. Hän kuvailee harkitusti sanojaan asetellen voitontavoittelun ja arvojen yhdistämistä.

– Pörssiyrityksen pitää tuottaa erittäin hyviä palveluja kuluttajalle ja haluttuja työpaikkoja työntekijöille sekä voittoa investointeihin. Ei siis voi toimia niin, että tavoittelee pelkkää voittoa. Jokaisella yrityksellä on arvot, jotka näkyvät toiminnassa.

Ihon mukaan pörssiyrityksen toiminnan pitää olla hyvin avointa, myös voitonjakoperiaatteiden.

– Me jaamme tuloksesta kolmanneksen osinkoina sijoittajille ja saman verran käytämme investointeihin.

– Mutta sijoittajien kuin omistajien keskuudessa käydään yhä enemmän keskustelua vastuullisuudesta. Maailma on näissä asioissa muuttunut todella nopeasti, kuvailee Terveystalon toimitusjohtaja Ville Iho.

Maailma voi muuttua vain sijoittajien ajattelun muutoksella

Pia Polsan mukaan maailma voi muuttua vain osakkeenomistajien, sijoittajien ajattelun muutoksella.

– Että he toteaisivat, että ”tämä on tarpeeksi voittoa”, mietti Polsa.

– Meidän hyvinvointimittarimme ovat olleet vuosikymmeniä pelkästään ekonomisia. Tämä on tavallaan inhimillistä, koska sotien jälkeen teollistumisen myötä köyhyys on vähentynyt - siis taloudellinen köyhyys.

Polsan mukaan hyvinvointia on ruvettava mittaamaan muillakin kuin taloudellisen voiton mittareilla.

– Pieniä merkkejä muutoksesta on jo ilmassa, toteaa  ruotsinkielisen kauppakorkeakoulun (Hanken) tutkija apulaisprofessori Pia Polsa.

Korjaus 28.12. 21.02: apulaisprofessori Pia Polsan titteli korjattu: Hankenin yritystutkija, apulaisprofessori PiaPolsa(Ei Aalto-yliopiston tutkija)

Lue myös:

    Uusimmat