Mainos

Pk-seudun asuntomarkkinat kuumina - uudet asunnot viedään käsistä

Nopeasti ja yllättäen vilkastunut uusien asuntojen rakentaminen ei laske hintoja. Etenkin pääkaupunkiseudulla hinnat ovat edelleen pilvissä.

Silti uudet asunnot viedään käsistä. Vapaan markkinatalouden julmat lait ovat nyt myyjän puolella. Vaikka asuntoja tulee lisää, eivät ne riitä suurissa kasvukeskuksissa. Espoo ja Vantaa rakentavat tänä vuonna yhteensä 4500 asuntoa. Helsingin tavoite on 5000, mutta kaupunki jää reippaasti alle sen.

Suomessa kaupungistutaan kuten muuallakin maailmassa. Ihmiset tunkevat nyt suuriin keskuksiin, joissa asuntojern kysyntä nostaa hinnat järjettömiksi.

- Markkinataloudessa kaikki, mistä on pulaa, nostaa hintoja. Tämä johtuu varmaan osin soveltuvan kaavoitetun tonttimaan pulasta. Osin rakennusalan huonosta kilpailusta ja tiukoista erilaisista määräyksisitä, sanoo asuntoministeri Jan Vapaavuori.

Rakentajien mielestä raakamaasta on pulaa, määräykset ovat liian tiukkoja ja kaavoittamisessa hidastellaan.

- Helsingin osalta näyttää siltä, että täällä on samantyyppisiä tilanteita kuin muissakin pääkaupungeissa. Meri on rajana ja kaavoitus on tietenkin se, joka säätää raakamaan saatavuutta ja rakentamista. Uskon, että markkinatalous kyllä pitää huolen siitä, että ihmiset saavat asuntoja, jos vain rakentajilla on mahdollisuus rakentaa. sanoo YIT:n toimitusjohtaja Juhani Pitkäkoski.

"Rakennusmääräyksiä kevennettävä"

Suomessa kasvavia kaupunkeja ovat muun muassa Helsinki, Vantaa, Espoo , Turku, Tampere, Oulu, Jyväskylä ja Lahti. Pääkaupunkiseudun tilanne on kuitenkin tukalin. Ministeri Vapaavuoren mielestä rakentamisessa tarvitaan lisää kilpailua ja monimutkaisten määräysten lieventämistä.

- Nimenomaan kilpailu on varmin tae sille, että asuntoja tulee riittävästi. Meillä Suomessa säädellään myös rakentamista kamalan monin eri tavoin - energiatehokkuutta, esteettömyyttä, paloturvallisuutta ja vaikka mitä. Alalla usein voivotellaan, että määräykset ohjaavat liikaa rakentamista eivätkä anna tilaa luovuudella, Vapaavuori kertoo.

Asuntoministerin mukaan syksyllä on tulossa kevennettyjen määräysten kokeilu. Kunnilla on ollut mahdollisuus esittää toiveita, mistä määräyksisitä voitaisiin tilapäisesti ja paikallisesti vähän joustaa. Lakikokeilu on tulossa vielä syksyn.

Kokeilulla olisi tarkoitus saada rakentamista kriisikaupungeissa nopeammin liikkeelle. Mutta kaupunkien koneistot ovat jähmeitä. Kiinnostus asialle on ollut vähäsistä

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.