Mainos

Video: MTV tutustui maitotilallisen ahdinkoon – pitkää päivää ilman riittävää tiliä

2:01

Varsinaissuomalaisella Lehtirannan tilalla lypsetään 80 lehmää aamuin illoin. Tämä tekee sukutilasta suurehkon suomalaisen maitotilan. Kun tuottajahinnat laskivat ja Venäjän vastapakotteet päättivät maitokaupan itään, ei se katsonut tilan kokoon. Nyt Lehtirannan tilakin on erittäin riippuvainen maataloustuista.

Maidontuottaja Kalle Mikkolan päivä Lehtirannan tilalla alkaa joka päivä puoli kuudelta aamulypsyllä. Päivät venyvät usein pitkiksi, niin eilenkin: tukihakemuksien täyttö päättyi vasta puolen yön jälkeen.

– Papereiden pyörittäminen on noussut niin suureen rooliin, niin se kyllä tekee semmoista ylimääräistä painetta, joka ei ole niin kovin mielekästä, Mikkola sanoo. 

– Joskus kun maataloustukipapereita pyörittelee, niin olisi järkevämpää, että pyörittelisi sen tuotannon papereita, että sitä kautta hakisi niitä tuloksia, ne saattaisivat olla koko tuotannolle huomattavasti tuottavampia kuin ne maataloustukipaperit, Mikkola jatkaa.

Epätasapainoinen maitokauppa

Tuista ei kuitenkaan voi nykytilanteessa päästää irti. Ongelmia on useita. Tuottajahinnat ovat laskeneet kovasti, kun suomalainen maito kulkee myyntiin ulkomaille, samalla kun ulkomainen ylituotantomaito kuljetetaan Suomeen.

Myös idän maitokauppa on tyrehtynyt Venäjän vastapakotteiden vuoksi. 

Maataloustuista ollaan siis kovasti riippuvaisia. Jopa siihen pisteeseen asti, että kukkaron nyörit ovat tiukalla.

– Jos haetaan vertauskuvaa yksityistaloudesta, niin kyllä se on sitä, että sulla on kaapissa viimeinen makaronipussi ja viimeinen tonnikalapurkki, jotka sä syöt tänään ja seuraavat hankitaan sitten vasta kun niihin on saatu rahat, Mikkola kuvailee.

Jos siis tässä kuussa on polttoaineet maksettu, rehulaskun voi maksaa vasta seuraavan kuukauden tuloista. 

Viimeiset tuet maksuun vasta loppukuusta

Isot investoinnit ovat laitettu jäihin. Lehtirannan tilalla navetan laajennus saa nyt odottaa, kun ei ole millä laajentaa.

Maataloustuet käsittävät noin neljänneksen tilan liikevaihdosta, osaa tuista odotellaan yhä herkeämättä. Niiden pitäisi tulla kesäkuun loppuun mennessä.

Tukirahoillekin käyttökohde on jo katottuna.

– Kyllä niin sanotusti sitä mukaan tehdään laskunippua viereen, että raha kun tulee tietää mikä on listalla ensimmäisenä.

Edessä hyvä tulevaisuus

Mikkola uskoo, että kun maitokauppa sekä koti- että ulkomarkkinoille saadaan elvytettyä, on kotimaisten maitotilojen tulevaisuus taattu; Lehtirannassakin voidaan nähdä vielä neljäs sukupolvenvaihdos.

– Kyllä tulevaisuus on hyvä, meillä on tuottajakentässä hyvin korkeatasoinen eettinen toimintamalli ja sitä kautta me ollaan vastuullisia ja pyritään parhaaseemme joka päivä. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.