Nuori viljelijä Mari perää kaupalta ja hallitukselta apua maataloudelle: "On tullut yllätyksenä, kuinka arvottomaksi on joutunut tuntemaan itsensä"

Maanviljelijä on huolissaan synkästä tilanteesta:"Kaupan ja hallituksen toimet eivät riitä" 3:07
Maanviljelijä Mari Mattila on huolissaan synkästä tilanteesta: "Kaupan ja hallituksen toimet eivät riitä".

Nuori maanviljelijä Mari Mattila sanoo olevansa unelma-ammatissaan, mutta alan synkkä tilanne huolestuttaa häntä todella. Kaupan alan ja hallituksen toimet ovat hänestä täysin riittämättömiä.

Mattilan tilalla Hauholla eli nykyisessä Hämeenlinnassa tehtiin sukupolvenvaihdos noin viisi vuotta sitten. Tilan arkea pyörittää nyt Mari Mattila, jonka johdolla tila on siirtynyt tuottamaan luomunaudan lihaa. Lehmiä tilalla on nelisenkymmentä ja tilalla on investoitu viime vuosina esimerkiksi uuteen pihattonavettaan.

Mari Mattila kertoo aina unelmoineensa maatilan emännän ammatista. Positiivinen asenne ja innostus työtä kohtaan ovat kuitenkin olleet viime aikoina todella kovalla koetuksella. 

– Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä tiesin, että työtä tulee olemaan ihan valtavasti. Mutta yllätyksenä on tullut se, kuinka arvottomaksi on joutunut tuntemaan itsensä viime vuosina, hän sanoo.

Kustannusten nousu syö kannattavuutta

Suomessa maatilojen määrä vähenee. Viime vuosina joka päivä noin 2–3 tilaa on lopettanut toimintansa. Tuottajahinnat eivät ole monin paikoin pysyneet perässä samalla, kun kustannukset ovat nousseet huomattavasti. Kustannusten nousu on näkynyt varsinkin lannoitteiden, sähkön, rehun ja polttoaineiden hinnoissa. 

Mari Mattila mainitsee konkreettisena esimerkkinä kustannusten noususta myös pakkausmuovin, jota käytetään heinäpaalien pakkaamisessa. 

Maaseudun Tulevaisuuden tuoreen viljelijäkyselyn mukaan kuusi prosenttia vastaajista arvioi taloudellisen tilanteensa erittäin huonoksi. Vuosi sitten lukema oli kolme prosenttia. Hyvänä tilannettaan piti viime vuonna 17 prosenttia vastaajista ja nyt 12. 

Tuotantosuunnittain katsottuna taloustilanne on heikentynyt kaikissa suunnissa. Huonoimman arvion antoivat lihanauta- ja sikatilat.

– Kaupan ja hallituksen pitää katsoa peiliin. Kauppa on ahne. Jos he oikeasti haluaisivat auttaa viljelijää, olisivat toimet paljon näkyvämpiä. Mikään kaupan tekemistä toimista ei ole näkynyt ainakaan alkutuotannossa. Myöskään hallitus ei ota tilannetta riittävän vakavasti, sanoo Mari Mattila.

"Tukipaketti tekohengitystä"

Hallituksen keväällä sorvaama 300 miljoonan euron tukipaketti kotimaiselle ruoantuotannolle ei myöskään vakuuta Mattilaa.

– Tiloilla lasketaan viikkotasolla, että riittävätkö rahat. Hätä on ollut jo vuosia sitten, mutta nyt tilanne on lähes lohduton. Rahaa tarvitaan nyt, suoria avustuksia. Valtion takaa lyhytaikaiset velat on sellaista tekohengitystä ja nyt valmisteltu kriisitukipaketti, niin sillä varmaan tarkoitetaan hyvää, mutta sitä ei ole kohdistettu kuin olisi kuulunut.

Mattilan tila on ollut toiminnassa jo 1860-luvulta lähtien. Mari Mattila on maanviljelijä viidennessä sukupolvessa. Hän myöntää suoraan pelkäävänsä, että tilan toiminta voisi päättyä häneen.

– Maanviljelijän ammatti oli suurin unelmani ja on sitä edelleen. Monta asiaa voisi tehdä, mutta haluan sydämeni pohjasta olla maatilan emäntä. Koko ajatus tuntuu ihan kauhealta, että tämä päättyisi minuun. Teen kaikkeni, joka ikisen tehtävissä olevan asian, jotta niin ei käy.

Suomen huoltovarmuudesta ja maatalouden ahdingosta keskustellaan SuomiAreenassa MTV-lavalla Porin Kauppatorilla keskiviikkona klo 20 alkaen. Keskustelu välitetään myös suorana lähetyksenä MTV3-kanavalla Taitekohtia-ohjelmassa.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat