Mainos

Pitääkö tätäkin nyt pelätä? Verkkohuijareiden kuumin trendi vie uhriltaan kaiken

Verkkohuijausten saralla on havaittu uudenlainen hyökkäystapa: hybridihuijaus, kertoo Viestintävirasto.

Suomalaisetkin ovat joutuneet mitä erikoisempien huijausten kohteeksi pelkästään viimeisen vuoden aikana. Hyväuskoisimpia on yritetty saada haksahtamaan niin puhelimitse, tekstiviestitse kuin perinteisesti sähköpostin välityksellä. Huijauksia on piilotettu myös ”kavereilta” tulleiden viestien liitteisiin ja uskomattomilta tuntuviin nettimainoksiin. Tutuilta huijaustavoilta voi suojautua yksinkertaisesti jättämällä epäilyttävältä vaikuttavat viestit kokonaan huomiotta, mutta hybridihuijausten kohdalla pelkkä maalaisjärki ei välttämättä riitä.

Viestintävirasto kuvailee hybridihuijausta verkkohuijarin tapana yhdistää kaikki tutut huijaustavat ja esimerkiksi lähestyä potentiaalisia uhreja useasta lähteestä. Taustalla on lähes aina verkkohuijarin tavoite saada mahdollisimman suuri rahallinen hyöty.

Hybridihuijauksessa haittaohjelmat ja kyberhyökkäykset tulevat osaksi tyypillistä verkkohuijausta. Syöttinä käytetään perinteisiä viestejä, joissa esitellään esimerkiksi edullinen tarjous, joka on tarkoitettu vain ja ainoastaan huijauksen kohteelle.

Tarttuessaan tarjoukseen uhri saattaa pahimmassa tapauksessa saastuttaa tietokoneensa haittaohjelmalla, menettää rahansa tilausansalla ja vielä paljastaa tärkeitä tietojaan huijareille.

Huijaukset ovat tehokkaita, ulkoisesti vähän epäilyksiä herättäviä ja vain mielikuvitus on näiden tehtailussa rajana.

Viestintävirasto muistuttaa olemaan tarkkaavainen nettisurffaillessaan. Lisäksi tutut neuvot pätevät tässäkin tapauksessa: ohjelmistot ja päivitykset on pidettävä ajan tasalla ja tehokas virustorjunta auttaa suojautumaan haittaohjelmahyökkäyksiltä. Terve epäily ei ole koskaan pahitteeksi: huijatuiksi joutuu yhä useammin jopa kokeneemmatkin netin käyttäjät.

Tuoreimpana ilmiönä suomalaisia on pommitettu oudoilla puheluilla, joissa on urkittu tietoja esimerkiksi ihmisten työpaikoista, asunnoista ja perheestä. Tyypillisesti soitot ovat tulleet ulkomailta ja soittaja on puhunut toisinaan heikkoa englantia.

***

10:05

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.