Huomaamaton yksityiskohta paljastaa tämän "Kelan" sivuston huijaukseksi – tunnistatko sinä?

Tunnistatko tämän huijauksen? Pieni yksityiskohta "Kelan" sivustolla paljastaa valesivuston 1:08
Tunnistatko tästä Kelan valesivustosta yksityiskohdan, joka paljastaa huijauksen? Katso vastaus videolta!

Digihuijaukset vaivaavat suomalaisia enenevissä määrin, nimittäin viime vuonna suomalaiset menettivät digihuijareille yhteensä 32,4 miljoonaa euroa.

Huijaukset ovat vuosien varrella kehittyneet entistä uskottavamman kuuloisiksi ja näköisiksi, joihin tarkkasilmäinenkin kuluttaja voi haksahtaa.

Yleisimmät digihuijaukset voidaan luokitella kolmeen kategoriaan: verkkokauppahuijaukset, kryptohuijaukset sekä mobiilihuijaukset.

Ketkä ovat huijausten takana?

Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvisen mukaan verkkokauppahuijausten takana on usein sama kiinalainen toimija. Edulliset hinnat houkuttelevat ostamaan tuotteita, joita ei koskaan saa.

– Yksi hyvä vinkki, jonka voin antaa on se, että oikeat tarjoushinnat yleensä päättyvät ,95- tai ,99-loppuisesti. Huijausverkkokaupoissa hinnat voivat olla mitä vaan, Järvinen sanoo.

– Suomen poliisi on yleensä voimaton esimerkiksi kryptohuijauksissa, sillä toimijat ovat ulkomailla. Kryptomaailmassa jälkiä ei jää.

Mobiilikäyttäjät erityisen alttiita huijauksille

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Järvisen mukaan huijarit ovat siirtyneet sähköpostista monen suosimaan WhatsApp -sovellukseen sekä tekstiviestiin.

– Niissä ei ole mitään keskitettyä torjuntaa, kuten sähköpostissa. Ihmiset yleensä käyttävät mobiililaitteita vähän huolimattomasti. Ollaan jossain jonottamassa ja hoidetaan joku lasku tai pankkiasia tai siellä on pieni osoitekenttä, eikä nähdä mitä siellä lukee.

Viiden jälkeen -ohjelmassa esiteltiin esimerkki, jossa Kelan sivujen sisältö on kopioitu täysin ja sivu näyttää aidolta. Pieni yksityiskohta kuitenkin paljastaa kyseessä olevan huijaus – katso esimerkki yllä olevalta videolta!

Tietoturva-asiantuntija listaa uusimmat ja huolestuttavimmat digihuijaukset 9:25

Katso video: Näin suomalaisia huijataan verkossa – erityisesti mobiilikäyttäjät alttiita

Lue myös:

    Uusimmat