Pitääkö sinun mennä koronatestiin? Näin HUS neuvoo koronaoireisia testiruuhkan keskellä

Pääkaupunkiseudulla testiin pääseminen jo lähes mahdotonta – lääkäri voi tehdä diagnoosin koronataudista nyt myös etänä 2:27
Katso video: Pääkaupunkiseudulla testiin pääseminen jo lähes mahdotonta – lääkäri voi tehdä diagnoosin koronataudista nyt myös etänä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedotti eilen Twitterissä, että päivystysavun numero 116117 on ruuhkautunut pahoin. Tämä johtaa siihen, ettei numeroon soittava henkilö välttämättä saa ketään vastaamaan kysymyksiinsä.

Tämän johdosta HUS julkaisi sivuillaan ohjeet siitä, mitä tulee tehdä epäillessä koronatartuntaa ja milloin henkilön tulee mennä koronatestiin.

HUS muistuttaa, että koronan oireet ovat moninaiset. Oireisiin kuuluvat kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus tai haju- tai makuaistin menetys. 

Yli 12-vuotiaiden tulee hakeutua hengitystieoireiden ja tai koronavirusinfektion oireiden vuoksi koronavirustestiin, jos kuuluu koronavirustaudin riskiryhmään, on raskaana, työskentelee sosiaali- ja terveyshuollon asiakas- tai potilastyössä, on asukas tai työntekijä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalvelussa tai omaa merkittävän riskitekijän verisuonitukokselle.

Näiden henkilöiden tulee mennä testiin myös silloin, vaikka olisi saanut koronavirusrokotukset.

Jos alle 12-vuotias lapsella on lieviäkin koronavirustartuntaan viittaavia oireita, tulee tämän mennä testiin, jos kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, lapsen oireet edellyttävät lääkärin arvion mukaan testiä tai jos lapsi on säännöllisesti tekemisessä perhe- tai lähipiiriin kuluvia 16-vuotta täyttäneitä, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa tai joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen.

Kotitesti ja sen varmentaminen laboratoriossa

Jos henkilö ei kuulu yllä mainittuihin ryhmiin, voi henkilö tehdä kotonaan antigeenitestin. Negatiivisen testituloksen saaneen oireisen ihmisen kannattaa HUSin mukaan toistaa useana peräkkäisenä päivänä tai parin päivän välein. Negatiivinen testitulos ei vapauta eristyksestä tai karanteenista.

Positiivisen testituloksen saaneen tulee pysyä kotona ja välttää kodin ulkopuolisia kontakteja 10 päviää oireiden alusta lähtien.

Positiivista testitulosta ei tarvitse vahvistaa laboratoriotestillä, jos oireet ovat lieviä ja eivät vaadi yhteydenottoa terveydenhuoltoon, henkilö ei kuulu riskiryhmään tai samassa taloudessa on varmennettu koronavirustartunta.

Kotitesti ei kuitenkaan näy koronapassissa, joten jos henkilö tarvitsee koronapassiin merkinnän sairastetusta koronataudista, on hänen mentävä laboratoriotestiin. Lisäksi laboratoriotesti tulee tehdä, jos henkilö tai tämän työnantaja aikoo hakea tartuntatautipäivärahaa tai jos tarvitset itse tai potilaan huoltajana virallisen eristyspäätöksen tartuntatautirahaa varten.

Lue myös:

    Uusimmat