Pitääkö naisten käydä yhdynnän jälkeen pissalla? Gynekologi vastaa

Bustle-verkkosivustolla hiljattain julkaistussa jutussa kerrottiin, että naisten pitäisi käydä aina yhdynnän jälkeen heti pissalla. Kysyimme suomalaiselta gynekologilta, pitääkö neuvo paikkansa.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Leena Väisälä Mehiläisestä sanoo, että ohje seksin jälkeiseen vessassa käymiseen ei ole ehdoton.

– Lähinnä näin on ohjeistettu silloin, jos naisella on nimenomaan yhdyntöihin liittyviä ongelmallisia virtsatietulehduksia, joita halutaan ehkäistä, Väisälä toteaa.

Riskiryhmässä ovat seksuaalisesti aktiiviset naiset.

– Niin sanottu honeymoon-kystiitti on ollut jo vuosikausia tunnettu ilmiö. Eli kun esimerkiksi uudessa suhteessa on tosi paljon seksiä, niin joillakin naisilla esiintyy tavallista enemmän virtsatietulehduksia.

Yleensä virtsatietulehduksen aiheuttavat nimenomaan naisen omat, eivät miehen bakteerit. Yhdyntä altistaa tulehdukselle, mutta kyseessä on monen tekijän summa.

Tiesitkö?

Raskauttakaan yrittävän ei tarvitse vältellä vessassa tai suihkussa käymistä yhdynnän jälkeen. Eteenpäin liikkuvat siittiöt eivät valu pois eikä raskautuminen vaikeudu, vaikka asioille menisi heti: siittiöt ovat niin nopeita, että ne ehtivät kohtuun sitä ennen.

– Koska virtsaputki on kaikilla naisilla vain kolme–neljä senttiä lyhyt, niin siitä nousee helposti bakteereja virtsarakkoon. Yhdynnän mekaaninen stimulaatio saattaa saada nämä bakteerit helpommin liikenteeseen. Jos vielä käy pissalla hyvin harvoin, bakteerit pääsevät muhimaan virtsarakossa ja siten aiheuttamaan tulehduksia.

– Kun sitten käy pissalla, niin samalla pissaa ne bakteeritkin ulos. Samasta syystä naisten kannattaisi juoda hyvin nestettä ja virtsata useammin kuin kaksi kertaa vuorokaudessa. Sitä parempi se bakteerien poishuuhtelu on.

Väisälä huomauttaa, että aika monelle naiselle tulee luonnostaankin yhdynnän jälkeen pissahätä.

– Kiihottumisen aikana nestettä, joka on siis lähinnä vettä, tihkuu verenkierrosta virtsarakkoon. Pissahätä on silloin ihan luonnollinen.

Entä miehet?

Miesten ei tarvitse virtsatietulehduksia välttääkseen käydä pissalla tai suihkussa heti yhdynnän jälkeen. Miesten virtsatietulehdukset ovat harvinaisia johtuen siitä, että heidän virtsaputkensa on pidempi ja bakteereilla kovempi työ kiivetä rakkoon. Pesulla voi käydä sen mukaan, mikä tuntuu hygienian kannalta hyvältä. 

– Mutta jos joku ei käy vessassa yhdynnän jälkeen eikä hänelle tule mitään vaivoja, niin miksi muuttaa tapoja? Uskoisin, että suuri osa naisista pärjää käymättäkin. Tälle ohjeellehan ei ole mitään vahvaa tieteellistä taustaa tai tutkimusnäyttöä, vaan se perustuu kokemusperäiseen tietoon. Jos virtsatieinfektioita tulee lähes joka yhdynnän jälkeen, niin silloin koitetaan kaikkia keinoja, ja yksi keino on tämä. Toinen on karpalomehut ja riittävä juominen ja kolmas, kun mikään muu ei tehoa, antibiootit.

Jos vessakäynnillä haluaa pelata varman päälle, niin kuinka pian yhdynnän jälkeen pöntölle tulisi mennä?

– Sitten, kun jaksaa. Kyllä siitä jälkikäteishehkusta pitää nauttia. Nautinnon takiahan seksiä harrastetaan, ja silloin siihen nautintoon keskitytään enemmän kuin johonkin pissalla käymiseen, Väisälä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja