Pipo ei olekaan pahin täiden levittäjä

Täit ovat nykyään jokavuotinen ilmiö. Päätäit ilmestyvät, kun päivät pimenevät. Täiden leviäminen pipojen ja vaatteiden mukana on asiantuntijan mukaan kuitenkin luultua vähäisempää.

Päätäi tarvitsee  vuorokaudessa jopa neljä veriateriaa, kertoo epidemiologi Hannele Kotilainen Helsingin kaupungin epidemiologinen toiminta -yksiköstä. 

– Suuresta ruokahalustaan johtuen täi ei halua lähteä päänahan läheltä pois ja mennä pipoon, koska silloin sen kyky tarttua seuraavaan hiukseen heikkenee.

Täit eivät Kotilaisen mukaan elä ilman ruokaa paria päivää pitempään.

Päätäi leviääkin helpoimmin lähikosketuksessa, Kotilainen kertoo.

– Lähikosketus on tärkein leviämismuoto, koska täi pystyy hiuksessa kiinni ollessaan tarttumaan toisella raajaparillaan toiseen hiukseen.

Tässä olisi hyvä tutkimuskohde jollekin tutkijalle, Kotilainen vinkkaa.

– Täiden tarttumista on tutkittu aivan liian vähän.

Mikä on päätäi?

Päätäi (Pediculus humanus capitis) on  ihmisen loinen. Se käyttää ravinnokseen verta, jota se imee päänahassa. Päätäi on 2–4 mm pitkä ja täinmuna vaalea, n. 1 mm pituinen.

Miten päätäit tarttuvat?

Päätäit tarttuvat suorassa kosketuksessa ihmisestä toiseen, kampojen ja harjojen kautta tai vaatteiden, kuten pipojen kautta. 

Päätäin munat tarttuvat hiusten tyveen ja munat kuoriutuvat keskimäärin viikon kuluttua muninnasta. Aikuiseksi täit kehittyvät 2 viikossa. Niiden elinikä on n. 1 kuukausi.

Mitkä ovat täitartunnan oireet?

Täin puremat kutisevat päänahassa. Raapimisalue voi tulehtua.

Miten päätäitartunta todetaan?

Pään kutina herättää epäilyn päätäin tartunnasta. Päätäitä etsitään apteekista ostettavalla täikammalla hiuksia kammaten. Täit löytyvät useimmiten niskasta ja korvien takaa.

Miten tartunta hoidetaan?

Munia irrotetaan täikammalla päänahasta. Hiukset ja päänahka pestään apteekista ostettavalla, permetriiniä sisältävällä shampoolla. Täikammalla suoritetaan tarkastus, onko täit saatu käsittelyllä pois. Tarvittaessa shampookäsittely uusitaan. 

Täit kuolevat ihmisisännän ulkopuolella 1-2 vuorokaudessa. Hiusten kanssa kosketuksissa oleva materiaali (päähineet, kammat, harjat, pannat, hiusten kuivaukseen käytetyt pyyhkeet) puhdistetaan tai ne poistetaan käytöstä 2 vuorokauden ajaksi. Ylenmääräiseen siivoamiseen ei ole tarvetta.

Tarkempia ohjeita voi kysyä oman kunnan terveyskeskuksesta.

Miten päätäiden tarttuminen ehkäistään?

Tartuntojen ehkäisemiseksi tulee välttää toisen henkilön kamman, harjan tai päähineen käyttöä. Välillisten tartuntojen ehkäisyn lisäksi on hyvä välttää suoraa hiuskosketusta.

Päätäi Suomessa

Päätäiepidemioiden esiintymisestä Suomessa ei ole tarkempaa tietoa, koska tartuntoja ei tilastoida. Terveyskeskusten tartuntataudeista vastaavat hoitajat ja lääkärit voivat kertoa alueella esiintyneistä tartunnoista päiväkodeissa tai kouluissa.

Lähde: THL

Lue myös:

    Uusimmat