Pikkuleijonien pysäytettävä käsittämätön maalipyssy – pistämässä Aleksandr Ovetshkinin ennätystä murskaksi

Neljänä peräkkäisenä keväänä alle 18-vuotiaiden poikien jääkiekon MM-kilpailujen loppuottelussa pelannut Suomi on tänään kovassa tilanteessa. Tuttu vastustaja Yhdysvallat on vastassa jo puolivälierässä.

USA voitti puhtaalla pelillä oman lohkonsa, Pikkuleijonat puolestaan selviytyi puolivälieriin vasta voittamalla alkusarjan päätösottelussa Sveitsin murskaavasti 12-0.

– Meidän täytyy pelata kurinalaisesti ja jäähyttömästi. Erikoistilanteet ovat iso juttu, Suomen päävalmentaja Mika Marttila ennakoi.

Ovetshkinin ennätys menossa murskaksi

Yhdysvallat luisteluttaa jäälle muun muassa 11 maalia tehneen Cole Caufieldin, joka on enää kolmen täysosuman päässä Aleksandr Ovetshkinin yksien kisojen maaliennätyksestä.

Caufield on siis tehnyt maaleja lähes kolme per ottelu: kolme Ruotsia vastaan, neljä Slovakiaa vastaan, sekä kaksi niin Venäjää kuin Latviaakin vastaan. Jos sama tahti jatkuu ja USA etenee mitalipeleihin, Ovetshkinin ennätys on paperia.

Hyökkääjä Jack Hughes on tehoilla 5+7=12 pisteen päässä Caufieldistä.

Jenkeillä on pistepörssin viidestä kärkisijasta hallussa neljä, joten hyökkäysvoimaa riittää. Siinä on silti myös Suomen mahdollisuus.

– Yhdysvallat antavat vastaan jonkin verran eli ylihyökkäävät. Se on meidän paikkamme iskeä, päävalmentaja Marttila näkee.

Hyökkäysintoinen joukkue saattaa siis kompastua viisikkopelin pettämiseen.

Suomella oli alkusarjassa vaikeuksia pelata ehjää ottelua, mutta Marttilan mukaan tasonnosto alkusarjan päätöskamppailuun oli huomattava.

Suomi kohtasi Yhdysvallat ennen MM-kilpailuja harjoitusottelussa Heinolassa ja voitti 1–0.

Luja karvaus ja tiivis puolustus

Yhdysvallat ja Suomi ovat kohdanneet alle 18-vuotiaiden MM-kilpailujen pudotuspeleissä neljänä keväänä peräkkäin. Vuosina 2015 ja 2017 Yhdysvallat voitti Suomen loppuottelussa. Vuonna 2016 Suomi nitisti Yhdysvallat välierässä ja vuosi sitten loppuottelussa.

Suomella peräkkäisiä mitaleja on neljä, mutta Yhdysvalloilla peräti 15. Pelaajisto on vaihtunut lähes kokonaan edellisten MM-kilpailujen jälkeen, mutta kumpikin maa on pystynyt jatkamaan menestyssarjaansa.

Suomen viime vuoden mestarijoukkueesta mukana ovat edelleen Anton Lundell, Leevi Aaltonen ja Mikko Kokkonen.

– Jos pelaamme hyvin yhdessä, se tuo meille paikkoja. Yhdessä pitää karvata lujaa ja puolustaa tiiviisti, Lundell tuumii.

Lundell ei halua nostaa esiin Yhdysvaltojen tiettyjä pelaajia.

– Eiköhän kaikki tiedä, ketä siellä pitää tarkkailla, HIFK-hyökkääjä virnisti.

– Niillä on monta taitavaa jätkää, hän lisäsi.

Lundellilla on tältäkin kaudelta kokemusta Yhdysvaltojen voittamisesta arvokilpailuissa, kun hän pelasi vuodenvaihteessa alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa. Siellä Suomi kukisti Yhdysvallat loppuottelussa.

– Olen tämän porukan (2001-syntyneet) mukana ollut maajoukkuepolun alusta asti ja tunnen porukan. Osa jätkistä on tuntenut toisensa 3–4 vuotta, ja toiset jopa pidempään, Lundell korosti Pikkuleijonien hyvää yhteishenkeä.

Örnsköldsvikissä pelattava ottelu alkaa kello 16.30 Suomen aikaa. Muut puolivälierät ovat Kanada–Latvia, Ruotsi–Tshekki ja Valko-Venäjä–Venäjä.

Lue myös:

    Uusimmat