Pikavippifirmat saivat Business Finlandin koronatukea – jättikorolla varustettuja luottoja myynyt yritys sai valtiolta 100 000 euroa

Yrittäjät moittivat Business Finlandin tukimallia – start-up-konsultti lähettää tuimat terveiset elinkeinoministerille 7:49
MTV Uutiset Live: Yrittäjät moittivat viime keväänä Business Finlandin tukimallia – start-up-konsultti lähettää tuimat terveiset elinkeinoministerille

Joukko pikavippifirmoja sai koronatukea uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen.

Talouselämä uutisoi viime viikolla, että joukko pikavippejä tarjoavia ja markkinoivia yrityksiä on saanut Business Finlandilta koronatukia.

Tuettujen yritysten joukossa on myös Business Finlandilta 100 000 euroa saanut Euro24 Finance Oy, jonka Euro24.fi-sivustolla tarjotaan pikavippejä.

Euro24 Finance on ollut kuluttaja-asiamiehen huomion kohteena. Kyseessä on ollut 2 000 euron tililuotto, jota yhtiö on myöntänyt ennen viime vuonna voimaan astunutta korkokattoa.

Jos luottosopimus on tehty 1.9.2019 jälkeen, korko saa olla lain mukaan enintään 20 prosenttia, mutta aiemmin tehdyissä sopimuksissa sovittu korko voi olla huomattavasti korkeampi.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) kertoi viime vuoden marraskuussa tiedotteessaan, että Euro24 Financen tililuoton todellinen vuosikorko on erittäin korkea, yli 300 prosenttia.

Todellinen vuosikorko saadaan laskemalla luottokustannukset, eli korko, kulut ja muiden maksujen yhteismäärä, vuosikorkona luoton määrälle lyhennykset huomioon ottaen.

Luottokustannuksia hyvitetään

Syksyllä 2019 KKV tiedotti, että se harkitsee ryhmäkanteen nostamista Euro24 Financea ja toista pikavippialan yhtiötä kohtaan ”kohtuuttomien luottokustannusten vuoksi”.

Viime lokakuussa KKV kertoi, että kuluttaja-asiamies on neuvotellut Euro24 Financen ja perintäyhtiön kanssa kuluttajilta perittyjen kohtuuttomien luottokustannusten hyvittämisestä.

KKV:n mukaan yhtiöt kiistivät kuluttaja-asiamiehen vaatimusten perusteet, mutta ilmoittivat hyvittävänsä luottokustannukset yli 150:lle luottoa ottaneelle henkilölle, jotka ennakkoilmoittautuivat ryhmäkanteeseen.

– Näissä tapauksissa kyse oli luottokustannusten määrällisen kohtuuttomuuden lisäksi siitä, että luottosopimusten tekemisessä oli jätetty noudattamatta lain vaatimuksia, kerrotaan KKV:n tiedotteessa.

Viime vuosina Euro24 Finance on ollut hyvin kannattava yhtiö, jonka bruttotulos oli tilikaudella 2019 hieman alle seitsemän miljoonaa euroa ja liikevoitto 4,2 miljoonaa euroa. Jakokelpoisia varoja oli yhtiössä 8,5 miljoonaa euroa.

Euro24 Financen vuoden 2018 tilikauden bruttotulos oli 6,5 miljoonaa ja liikevoitto 3,2 miljoonaa.

Tukea häiriötilanteeseen

Osaan kulutusluotoista asetettiin lain muutoksella viime heinäkuussa koronatilanteen vuoksi väliaikainen korkokatto, joka on voimassa tämän vuoden loppuun. Väliaikaisen korkokaton perusteella korko voi olla nyt pikavipeissä enintään 10 prosenttia. Samalla kiellettiin tilapäisesti myös kuluttajaluottojen suoramarkkinointi.

Business Finlandin palvelujohtaja Kari Komulaisen mukaan perusteena pikavippiyhtiöiden tukemiselle on kulutusluottoja koskeva lainmuutos.

– Lainsäädännön muutoksen vuoksi kuluttajaluottoja myöntävien yritysten liiketoimintaympäristö on muuttunut ja poikkeusrahoituksen edellytyksenä oleva häiriö liiketoiminnassa on toteutunut. Kuten yleensä poikkeusrahoituksessa, rahoitus on tarkoitettu uusien tuotteiden ja palveluiden sekä toimintatapojen kehittämiseen eikä käytettäväksi operatiivisen toiminnan kuluihin tai menetetyn liikevaihdon korvaukseksi, Komulainen kertoi viime viikolla Talouselämälle.

Talouselämä pyysi Euro24 Financelta kommenttia, muttei saanut vastausta.

Lue myös:

    Uusimmat