Pikavauhtia Afganistanista Suomeen palannut Zahra: Naisten oloissa heti takapakkia – "nuoria tyttöjä on jo pakkonaitettu talebaneille"

Afganistanista Suomeen palannut Zahra Karimy: Naisten olot talebanien valloittamassa Afganistanissa huononivat hetkessä 4:00
Dokumentaristi Zahra Karimy haluaa puhua Afganistanin tilanteesta auttaakseen ystäviään ja perhettään. Näin hän kertoo naisten tilanteesta Afganistanissa.

Afganistanissa kesän viettänyt Zahra Karimy palasi Suomeen vain vähän aikaa ennen kuin Taleban valtasi viimeisenä linnakkeena pysyneen pääkaupunki Kabulin. Naisten olot maassa ovat ehtineet Karimyn mukaan muuttua sen jälkeen merkittävästi.

Ilmastoaktivisti ja toimittaja Karimy oli lähtenyt kesän alussa lukiosta valmistuttuaan toiseen kotimaahansa Afganistaniin, jossa hänen oli välivuotenaan tarkoitus tehdä dokumenttia tyttöjen ja naisten oikeuksista. 

Reilu viikko sitten tuli kuitenkin äkkilähtö takaisin Suomeen.

– Esihenkilölleni tuli viesti, että minua ja työkaveriani on uhattu, joten maasta piti lähteä mahdollisimman nopeasti.

Karimy kertoo olleensa aluksi hyvin vihainen lähtemisestä, sillä hän ei olisi halunnut antaa pelolle valtaa. Nyt hän kuitenkin on jo iloinen paluusta Suomeen.

– Muuten olisin jäänyt Kabuliin jumiin.

Naisia ei enää näy

Kabul on Karimyn mukaan ehtinyt muuttua jo paljon hyvin lyhyessä ajassa. Erityisesti naisten oikeudet ja olot ovat ottaneet takapakkia heti Talebanin noustua valtaan.

– Kabul, josta lähdin, kuulostaa nyt ihan satumaailmalta. Pystyin (siellä ollessani) pitämään hiukseni auki ja pientä huivia päässä. Jotkut naiset käyttivät hijabia, jotkut farkkuja ja paitaa, ja hiukset olivat auki.

Nyt Karimyn sukulaiset ovat kertoneet, että naisia ei enää näy kaduilla.

– Talebanilta on tullut tiedotteita, joiden mukaan naiset eivät saa poistua kotoa ilman miespuolisen sukulaisen seuraa. Se tarkoittaa sitä, että pitää olla aviomies, veli tai isä mukana. On myös tullut viestiä siitä, että naiset eivät saa käyttä hijabia, vaan on käytettävä burkaa.

Hijab on huivi, joka peittää hiukset ja kaulan. Burka puolestaan peittää koko vartalon, kasvot mukaanlukien.

"Tilanne on kaoottinen"

Karimy uskoo, että naisten tilanne voi mennä jopa pahempaan suuntaan.

– Muista maakunnista on tullut tietoa, että nuoria tyttöjä on jo pakkonaitettu talebaneille. Jos nämä naiset ovat esimerkiksi shiiavähemmistöistä, todennäköisesti heidät otetaan seksiorjiksi. 

– Tilanne on ihan kaoottinen. Tässä mennään 20 vuotta taaksepäin ja voidaan mennä jopa pahempaan suuntaan.

Katso Zahra Karimyn haastattelu kokonaisuudessaan alta:

Kabul muuttui dramaattisesti vain yhdessä yössä – vieraana perjantaina Afghanista palannut Zahra Karimy 8:55

Lue myös:

    Uusimmat