Kommentti: Hirmuhallinto vai Taleban 2.0? Länsi nielee tappiotaan, mutta talebaneille ojennetaan jo kättä

Taleban sanoo yllättyneensä nopeasta nousustaan valtaan Afganistanissa 2:23
Taleban sanoo yllättyneensä nopeasta nousustaan valtaan Afganistanissa

Kuvat ovat riipaisevia ja ahdistavia. Tuhannet afganistanilaiset yrittävät epätoivoissaan Kabulissa talebaneilta turvaan horisonttiin katoaviin lentokoneisiin. Ääriliikkeen edellinen valtakausi oli hirmuvaltaa.

Miten tässä näin kävi? Tarkoitan talebanien salamahyökkäystä, joka lopulta puhalsi Afganistanin hallinnon tieltään ennen kuin edes ehti sanoa Afganistanin islamilainen emiraatti.

Viime viikolla Yhdysvaltain tiedustelu arvioi, että Kabul kyllä kaatunee, mutta vasta marraskuussa.

Mitä väliä sillä, mitä Yhdysvalloissa nyt ajatellaan? Koska Yhdysvallat on viimeisin suurvalta, joka lähtee maasta hävinneenä.  

Rapakon takana on alkanut maata entisestään jakava, sikäläiseen kaksipuoluejärjestelmään ”sopiva” toistensa syyttely. Kenen vika, kun näin kävi? Biden vai Trump, vai molemmat, vai jo George W. Bush ja poika-Bushin jälkeen Obama?

Suurin osan yhdysvaltalaisista ei tämän takia menetä yöuniaan. Mutta Yhdysvaltain tiedustelu oli niin ulkona korttitalon romahduksesta, että tiedustelupiireissä alkaa päitä pudota - onneksi vain kuvaannollisesti.

Traaginen loppu

Yhdysvalloissa nimittäin tiedettiin, että Afganistan korruptoituneine johtajineen ja haamusotilaineen oli huojuva talo. Tai kuten eräs tutkija sanoo, pyramidihuijaus. Ylisanoja rakastavassa sikäläisessä kielenkäytössä saa etsiä sopivaa, loppuun kulumatonta, ylisanaa epäonnistumiselle.  

Yhdysvaltojen kärsivällisyyden puute paneutumiseen paikallisiin oloihin ja niiden ymmärtämiseen on kestovitsi, joka tuli traagisella tavalla taas kerran kerrottua.

Kun talebanit ajettiin jalkapatikkaan 2001, olikin kiire kaataa Saddam Hussein Irakissa. Teknologiauskoisessa kulttuurissa myös unohtuu, että satelliittikuvat ja huipputeknologia eivät kerro, mitä ihmiset ajattelevat korusanojen taustalla.

Ja jos haluaa edistää uraansa Pentagonin tai muiden kauluslaattaväen laitosten käytävillä, ikävää uutista ei kannata kertoa, kun kansalaisrohkeudesta ei usein palkita.

Afganistanilaisilla on taas taleban, mutta onko se versio 2.0?

Dohassa rauhasta neuvotelleet taleban-johtajat ja jokunen kenttäpomo Afganistanissakin uskottelevat sunnalaisen liikkeen astelleen tälle vuosituhannelle. Kuuluu vakuutteluja ihmisten hengen, omaisuuden ja kunnian suojelemisesta.

On kuitenkin tietoja talebanien vihollisten teloituksista. Omaisuuttakin siirtynee sopimuksetta käsistä toisiin. Naisia ja tyttöjä kerrotaan siepatun vaimoiksi taleban-taistelijoille. Ehkä se on sitä kunnian suojelemista.

On masentavaa ajatella 20 miljoonan naisen ja tytön puolesta, että burka-kaupan kerrotaan taas käyvän kuumana.

Perheissä kuitenkin on vuosien mittaan muistutettu, että naisen ”kunniaton” käytös päätyi talebanien herrakaudella 1996-2001 naisen julkiseen kivityskuolemaan. Ja käytännössä taleban on paikoin toteuttanut brutaalia rinnakkaisvaltaansa kaikkina näinä vuosia.

Taleban on nyt vallassa. Lännessä tämä on karvas myrkky niellä. Kun meillä päin maailmaa odotetaan mitä tuleman pitää ja haetaan kasvot pelastavaa lähestymistapaa, taleban kelpaa naapureille.

Moni kärkkyy mahdollisuuksia

Pakistanissa riemu on suuri. Se on tukenut Afganistanissa talebania tavalla, joka ei ole edes maailman huonoimmin varjeltu salaisuus. Islamabadissa ajatellaan, että nyt on puskuria ainakin yhteen ilmansuuntaan.

Talebanien yrmyjä johtajia on nähty myös Pekingissä.

Kiina haluaa yhteistyön kättään ojentamalla varmistaa, etteivät sen sortamat uiguurit saa innoitusta talebanien menestyksestä.

Kiinaa myös houkuttelevat sellaiset taikasanat kuin tantaali ja cerium. Tai litium, kupari, kulta ja muut metallit. Muun muassa. Afganistanin maaperässä on paljon arvokasta, mikä sopii Pekingin puoliglobaaliin Vyö ja tie -hankkeeseen.

Afganistanin maaperä tarjoaa toki oopiumiakin, mutta sen lisäksi, että Kiina tuskin haluaa tulla liitetyksi heroiiniin, oopiumi on jättänyt pahan olon maan historiaan (lue Britannia Kiinassa 1800-luvulla).    

Mutta onko jossain vaiheessa Kiinan vuoro saada kallista oppia kantapään kautta?

Vanha totuus kävi taas toteen. Afganistanissa olevilla ulkovalloilla on kello, mutta afganistanilaisilla on aika. Nyt tuo aika vain uhkaa olla menneiden vuosisatojen aikaa.  

Lue myös:

    Uusimmat