Pikaruoanhimoiset joutsenet valtasivat brittikylän – roskakoreja tonkivat tepastelijat huolettavat paikallisia

Loukkaantunut joutsen sai kyydin poliisin takapenkillä Korkeasaareen 0:21
Loukkaantunut joutsen pääsi ujoulukuussa Korkeasaareen poliisiauton "takapenkillä".

Luoteis-Englannissa sijaitsevaan brittikylään kohosi kylttejä, joissa kiellettiin ruokkimasta järven joutsenia. Joutsenet jalkautuivat kaupunkiin ruoan toivossa, mikä voi tuoda ongelmia sen asukkaille.

Bowness-on-Windermeren kylässä toistaiseksi tuntematon taho on nostanut läheisen järven rannalle kylttejä, joissa kielletään lintujen ruokkiminen leivällä ja pikaruoalla.

Kyltit ovat mitä ilmeisimmin tehneet tehtävänsä, mutta samalla eteen on tullut uusi ongelma. Brittiläisellä Sky News -uutissivustolla näkyy kuvia, joissa nälkäisiä joutsenia on tepastellut Windermere-järveltä vajaan kilometrin päässä sijaitsevan kylän kaduille.

Joutsenet ovat tonkineet paikallisen supermarketin sekä pikaruokapaikkojen jäteastioita tähteiden toivossa. Paikallisia on uutissivuston mukaan huolestuttanut se, että joutsenet voivat jäädä auton alle tai joutua koirien hyökkäyksen kohteeksi.

Kookaat linnut voivat myös pelästyttää ohikulkijoita, etenkin pikkulapsia.

Ruokkiminen ei hyväksi rauhoitetulle linnulle

– Yksi syy, miksi joutsenet ja muut linnut hakeutuvat Bownessiin on se, että niitä ruokitaan. Valitettavasti tämä voi aiheuttaa linnuille terveysongelmia ja kesyttää ne, mikä altistaa ne liikenteen ja koirien vaaroille, kommentoi Marian Jones, Lake Districtin kansallispuiston viranomainen. Kylä ja järvi sijaitsevat nimenomaisella alueella.

Onnettomuuksien estämiseksi ja lintujen suojelemiseksi Jones neuvookin olemaan ruokkimatta joutsenia.

Lintu- ja luonnonsuojelujärjestö RSPB:n edustaja muistuttaa, että julkisilla alueilla liikkuvilla joutsenilla esiintyy usein vitamiininpuutoksia, sillä ne syövät pääosin ihmisten niille ruokkimaa leipää.

Leipä ja pikaruoka ei ole sen terveellisempää linnuille kuin ihmisillekään, sillä se täyttää niiden vatsan nopeasti, mutta on ravintoarvoiltaan niukkaa. Järjestö suositteleekin linnuille tarjottavan ennemmin siemeniä, viinirypäleitä, perunaa ja pinaattia.

Kyhmyjoutsen on Britanniassa rauhoitettu eläin, ja sellaisen vahingoittamisesta, tappamisesta tai näiden yrittämisestä rangaistuksena voi olla jopa 5 000 punnan sakot tai jopa kuusi kuukautta vankeutta.

Lue myös:

    Uusimmat