Norsulauman vaellusta seurataan kuin Big Brotheria – internetiä kiehtovan mysteerin taustalla voi olla synkkä totuus

1:59
Katso videolta, minkälaisia käänteitä norsujen matkaan on kuulunut.

Halki Kiinan Yunnanin maakuntaa vaeltavien norsujen seuraamisesta on jo tullut internet-ilmiö.

Suloista videota norsujen lepohetkestä ovat katsoneet jo kymmenet miljoonat ihmiset sosiaalisessa mediassa.

Pieni poikanen oli jäänyt osittain röhnöttävän aikuisen norsun alle, ja tilanteesta kuvattu video sai aikaan hurjan katsojavyöryn.

Kukaan ei tiedä miksi norsut ovat lähteneet vaellukselle, ja mysteeri kiehtoo internetissä.

Kun norsut nukkuvat, syövät, kylpevät tai marssivat eteenpäin, miljoonat ihmiset katsovat. Etenkin kiinalaisessa sosiaalisen median palvelussa Weibossa keskustelu käy kuumana jokaisesta käänteestä.

Norsulauma aiheutti kaaosta

Norsut lähtivät vaeltamaan luonnolliselta asuinalueeltaan yli vuosi sitten, ja ovat matkanneet jo yli 500 kilometriä. Viime viikkoina niiden reitti on kuitenkin osunut lähelle ihmisasutusta.

Ne ovatkin matkallaan ehtineet jo syödä miljoonien dollarien arvosta viljelyksiä ja vahingoittaneet rakennuksia etsiessään ruokaa. Kylissä ihmiset joutuivat pysyttelemään kodeissaan norsujen vieraillessa. Tarkkahajuiset kärsät löysivät helposti ruokasäkkien luokse.

Niitä yritetään houkutella ruoalla paremmille reiteille, mutta edes tiesulut eivät ole aina saaneet niitä vaihtamaan suuntaa.

Paikallishallinto on määrännyt noin viisisataa ihmistä seuraamaan norsujen matkaa kellon ympäri lennokkien avulla, jotta yhteentörmäyksiltä ihmisten kanssa vältytään.

Miljoonayleisö seuraa norsumatkaa

Viranomaisilla on omat syynsä vahtia norsujen matkaa, mutta internetissä norsuja seurataan kuin Big Brother -asukkaita viidakossa. Etenkin lauman kolmesta poikasesta on tullut yleisön suosikkeja.

Jännitystä tarjosi esimerkiksi se, kun viime viikolla yksi poikasista putosi ojaan. Aikuinen norsu sai kuitenkin nostettua sen ylös ja matka sai jatkua.

Jotkut ovat epäilleet lauman johtajan eksyneen, kun taas toiset veikkaavat niiden etsivän uutta asuinpaikkaa.

Norsujen elintila pienenee

Tarkkaa vaelluksen syytä ei tiedetä, mutta taustalla voi olla synkkä totuus. Uhanalaisen aasiannorsun elintila pienenee ihmisen toimesta.

Maanviljeleminen on viime vuosikymmeninä vienyt norsujen luonnollista elintilaa ja ruokapaikkoja. Yhä useammin norsut joutuvat etsimään ravintoa ja vettä lähempää ihmisasutusta, joten yhteentörmäyksiltä on vaikea välttyä.

Myös nämä norsut lähtivät matkaan Xishuangbannassa sijaitsevalta norsujen suojelualueelta trooppisesta sademetsästä. Myös suojelualueella norsujen elintila on rajusti pienentynyt banaanin, teen ja kumipuun viljelyn tieltä.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta, minkälaisia käänteitä norsujen matkaan on kuulunut.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja