Pikakokeilussa uusi Apple Pencil -kynä iPad Pro -tableteille

Apple esitteli viime vuonna uusien iPad Pro -mallien kylkeen 2. sukupolven Apple Pencil -kosketusnäyttökynän. Uudistettu Apple Pencil eroaa edeltäjästään muun muassa induktiolatauksella. 2. sukupolven Apple Pencilin suositushinta on 135 euroa.

Uusi tapa ladata ja säilyttää kynää

Ensimmäisen sukupolven Apple Pencil ladattiin Lightning-liitännän kautta. Vaikka lataaminen tapahtuikin nopeasti, oli lataustapa melko epäkäytännöllinen ja näytti erikoiselta. 2. sukupolven Apple Pencil kiinnittyy magneetein iPad Pron kylkeen ja latautuu siinä samalla huomaamattomasti.

Kiinnittyminen iPad Pron kylkeen tapahtuu jämäkästi, ja kylki onkin oiva säilytyspaikka kynälle, jos sitä ei iPad Prota käytettäessä hetkeen tarvitse. Pidempään säilytykseen paikasta ei kuitenkaan ole, sillä kynä irtoaa kiinnityksestään melko helposti siihen osuttaessa. Esimerkiksi laukussakaan kynä tuskin pitkään iPad Pron kyljessä pitkään pysyy.

Apple Pencil toimii hyvin, mutta on varsin kookas

Uutena ominaisuutena 2. sukupolven Apple Pencilissä on työkalun vaihto kaksoisnapautuksella. Piirtosovelluksissa käyttäjä voi siis vaihtaa esimerkiksi kynän pyyhekumiin napauttamalla kahdesti Apple Pencilin kyljestä. Tämä on varsin kätevä ominaisuus, ja tottumisen jälkeen työkalun vaihto on helppoa. Aivan ongelmitta tämä ei kuitenkaan toiminut eikä Apple Pencil aina reagoinut kaksoisnapautukseen.

Apple Pencil tunnistaa painallusvoiman hyvin ja piirtosovelluksissa paksumpaa tai tummempaa jälkeä saa luotua monilla eri tasoilla. Apple Pencilillä voi myös varjostaa kallistamalla kynää. Kallistusominaisuutta ei monissa kosketusnäyttökynissä ole.

Muihin kosketusnäyttökyniin verrattuna, kuten Samsungin S Peniin ja Microsoft Surface Peniin, Apple Pencil on kookas. On ihan mielipidekysymys, pitääkö pienemmästä vai suuremmasta kynästä, mutta itse totuin suurehkoon kokoon nopeasti. Apple Pencilin kärki on myös huomattavasti kovempi kuin Surface Penin kärki – tämäkin on pitkälti mielipidekysymys kummasta pitää enemmän.

Kynä toimii myös tabletin ohjauksessa

Piirtämisen ja muistiinpanojen kirjoittamisen lisäksi Apple Pencil toimii hyvin sormen korvikkeena. Napauttamalla kaksi kertaa iPad Pron näyttöä Apple Pencilillä, avaa tabletti automaattisesti Muistiinpanot-sovelluksen.

Jos pidät tabletilla piirtämisestä ja kaipaat iPad Prolle stylus-kynää paremman kosketusnäyttökynän, Apple Pencil on oiva kaveri. 135 euron hinnallaan se ei ole mikään kovin edullinen, mutta ahkeralle luovan työn tekijälle se on varmasti hyvä investointi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja