Piispan työpäivä: Joulunajan tapaamisissa näkee, missä Suomen kipupisteet ovat

MTV Lifestylen uusi juttusarja esittelee suomalaisia naisia ammateissaan! Millainen on piispan työpäivä?

Helsingin piispa IrjaAskola on Suomen ensimmäinen naispiispa. Askola jakoi joulunajan työpäivänsä kulun MTV Lifestylen kanssa. Piispa on töissä myös jouluaattona.

Piispan päivä

6.30 Värjöttelyä ratikkapysäkillä

7.00 Vesijuoksu

"Aamuisin rukoilen aamurukouksen, jonka sisältö vaihtelee. Muistan omia, rakkaita ihmisiäni, ja jos läheisellä on kovasti huolta, josta tiedän, muistan häntä. Merkitsen itseni ristinmerkillä ja pyydän voimia ja viisautta omaan päivääni. Se on semmoinen sisäisen rauhoittumisen hetki. Joskus luen myös psalmia tai rukouskirjaa.

Aamu on pirteysaikaani. Olen aamuihmisiä. Otan talvisaikaan vähän tyrnimehua ja aika usein syön luonnonjogurttia ja mysliä. Tietysti vähän riippuu, kuinka kiireesti siitä täytyy johonkin lähteä. Hesari kuuluu siihen jogurttipurkin viereen."

8.00 Valmisteluja, ei sovittua ohjelmaa

"Piispan työpäivistä ei löydy säännöllisen rytmin hippustakaan: joka päivä koko ajan ja pysyvästi erilainen."

11.00 TV-haastattelu, siirtyi. Tilalla piispalle kuuluvia hiippakunnan asioita.

"Jos tapaaminen on selvästi virkaan liittyvä tilaisuus, minulla on violetti paita, kuten piispoilla on. Se on papin paidan tyyppinen, mutta papilla paita on musta. Sen tunnistaa ja se on hyvä: vaatetus on merkki siitä, että nyt piispa on tullut meille kylään. Paidan tunnistaa jo vaatenaulakolla."

12.00 Haastattelu tutkielmaa varten

"Monenlaiset tapaamiset ovat kiehtovia. Jouluaattonakin minulla on kolme isoa tilaisuutta. Käyn tilaisuuksissa laidasta laitaan: joulun aikana on useampi ministeriö, joiden joulujuhlissa käyn puhumassa. Sitten on vankiloita ja sairaaloita. Olen joulujuhlassa mukana ja kierrän myös osastoilla. Ne ovat hyvin koskettavia tilanteita. Ja tietysti kun seisoo ratikkapysäkillä ja kaupan kassajonossa, tulee helposti ihmisiä sanomaan tai kysymään jotakin."

14.00 Jouluhartaus psykiatrian keskuksessa

"Joulun alla vierailen esimerkiksi vankiloissa. Jouluhartaustilaisuuden jälkeen kierrän ja juttelen vankien kanssa. Vantaan vankilassa osa vangeista kutsuu minut ihan selliinkin, sitten on sellaisia isompia sosiaalitiloja. Sörkässä järjestelmä on toisenlainen, siinä pääsen vankien kanssa vain katsekontaktiin, kun puhun heille.

Monella on huoli ei niinkään itsestään, vaan läheisistä, jotka ovat sillä hetkellä jossain kaukana. Miten he pärjäävät tai mitä heille kuuluu? Sitten tietysti sairaalassa aistii helposti huolen takana olevaa aika vahvaa pelkoakin. Siinä mielessä jouluevankeliumin sanoma on aika hyvä, siinä enkeli tulee ihmisen luokse ja sanoo: älkää peljätkö. Minusta se kertoo myös siitä, että Jumala tietää, että ihmiselämään kuuluu pelko eikä sitä tarvitse salata. Mutta ihmisellä on myös oikeus kuulla se viesti: älä pelkää."

16.00 Neuvottelu lähetystyön kipupisteistä

"Näinä vuosina, kun olen piispana joulukierroksen tehnyt, olen kutsunut sitä yhteiskuntatieteen syventäviksi opinnoiksi. Kuulee paljon, sairaaloissa näkee paljon, vankiloissa aistii paljon. Tapaa laitoksissa työskenteleviä henkilöitä eri ammattiryhmistä, siinä alkaa hahmottua se, missä on tällä hetkellä Suomen kipupisteet ja mikä suomalaisia kuormittaa. Ja tietysti myös, mikä tekee ihmisiä onnelliseksi ja elämää elämisen arvoiseksi."

18.00 Helsingin diakonissalaitoksen hallintoneuvoston jouluhartaus ja puheenjohtajuus

"Joskus tapaamisista jää mieleen koskettava, lyhyt tosikertomus. Joskus mieleen jäävä asia on ihan yllättävä olalle taputus: ihminen kiittää jostain haastattelusta lukemastaan lauseesta, kertoo, että se auttoi eteenpäin. Sitten on joitakin syviä keskustelujakin, ja ristiriitojen sovitteluja, jos on vaikea tilanne esimerkiksi seurakunnassa."

20.00 Kaikenlaista kotitöistä työposteihin

22.00 Nukkumaanmeno

"Iltarukoukseni on usein lyhyt. Usein se on sellainen huokaus, kiitos päivästä ja siitä, että tästä ja tuosta tuli selvittyä. Joskus siinä omat huolet tai vastaan päivällä tulleet muiden huolet kietoutuvat yhteen huokaukseen, Jumala, sähän tiedät nämä jutut. Sitten siunaan ristinmerkillä itseni."


Lue myös:


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat