Mainos

Piirainen: AKT ei lähde neuvotteluun työelämäsopimuksesta

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ei ole lähdössä mukaan uuteen neuvottelukierrokseen yhteiskuntasopimuksesta, sanoo liiton puheenjohtaja Marko Piirainen. Liitto haluaa käsitellä kaikkia sopimusasioita yhtenä kokonaisuutena syksyn liittokierroksella.

– Emme kannata erillisiä neuvotteluja työehtosopimuksesta ja yhteiskuntasopimuksesta. Kaikkia avoinna olevia asioita pitäisi käsitellä yhdellä kertaa, jotta niitä voidaan arvioida kokonaisuutena, kertoi Piirainen sanoi STT:lle tänään Tampereella järjestetyssä SAK:n luottamusmiesten tapaamisessa.

Tammikuun kihlaus avasi tietä työehtosopimuksille

– Työmarkkinajärjestelmän yhtenä käännekohtana pidetty Tammikuun kihlaus solmittiin 23.1.1940 eli 76 vuotta sitten.

– Työantajien etujärjestö STK tunnusti työntekijäjärjestö SAK:n neuvotteluosapuoleksi.

– Kihlaus käynnisti työehtosopimusten ajan sekä työsuhteiden säätelyn laajentamisen paikallisesta valtakunnalliseksi.

– Aloitteen isänä pidetään sosiaaliministeri K.A. Fagerholmia, jonka mielestä kansakunnan eheytyminen edellytti työntekijöiden oikeuksien tunnustamista.

– Kansallista yhtenäisyyttä pidettiin tärkeänä myös talvisodan takia.

– Vuonna 1944 aloitettiin neuvottelut vähimmäispalkoista ja työehtosopimuksista, joiden varsinainen läpimurto tapahtui 1945-1947.

– Aiemmin työehtosopimuksia oli ollut vain parilla alalla.

– SAK järjesti lauantaina Tampereella Kihloista kahleisiin -tapaamisen, jossa puitiin työmarkkinatilannetta satojen luottamusmiesten voimin.  

AKT:n puheenjohtajan mukaan edellytyksiä yhteiskuntasopimukselle ei ole, koska se ei kohtele työntekijä- ja työnantajapuolta tasapuolisesti.

2:04

"Voi alittaa yleissitovat työehtosopimukset"

Piiraisen mukaan AKT:lle sopii paikallisen sopimisen laajentaminen, mutta sen pitää rakentua voimassaolevien työehtosopimusten päälle. Paikallinen sopimus ei voi alittaa työehtosopimusten ehtoja.

– Hallitus näyttää haluavan paikallisen sopimisen kulttuurin, joka voi alittaa yleissitovat työehtosopimukset, Piirainen sanoi.

Hänen mukaansa paikalliset sopimukset edellyttävät hyvää työilmapiiriä. Eräs tapa rakentaa sitä on Piiraisen mukaan se, että henkilöstön edustajille annetaan enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa yritysten hallinnossa.

Jos hallitus ajaa eteenpäin pakkolakeja, AKT hinnoittelee niistä Piiraisen mukaan korvauksia seuraavalla työehtosopimuskierroksella.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.