Pietarista tuodut koronatartunnat ”pääosin” ärhäkästi leviävää deltavarianttia: "Odotettua ja huolestuttavaa"

6:37
Uusia tartuntoja todettiin eilen 355 – ollaanko Suomessa jo koronaviruksen neljännessä aallossa? HUSin johtajaylilääkäri vastaa.

Mehiläisen koronanäytteiden sekvensointitulokset osoittavat EM-kisaturistien koronatartuntojen olevan pääosin deltavariantin aiheuttamia, kertoo yksityinen terveydenhuoltopalvelujen tuottaja Mehiläinen.

Kisaturistien tartuntojen on pelätty olevan juuri tehokkaasti tarttuvan deltamuunnoksen aiheuttamia ja Mehiläisen sekvensointitulokset vahvistavat epäilyn. 

– Pietarista EM-kisoista palanneilla turisteilla otosluontoisesti sekvensoidut näytteet olivat B.1.617.2 -linjaa, eli deltavarianttia, Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen sanoo. 

– Varianttilöydökset löytyivät pääkaupunkiseudulla 24.–28.6. aikavälillä otetuista näytteistä, Hotakainen jatkaa.

Mehiläinen on yhteistyössä Vita Laboratorioiden ja Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin kanssa tehnyt positiivisille koronanäytteille jatkotutkimuksia sekvensoimalla tammikuusta lähtien. Työtä on jatkettu nyt otosluontoisesti. 

– Deltavarianttilöydös on odotettu ja huolestuttava. Näytteiden lukumäärä on vielä pieni, mutta tulos osoittaa, että deltavarianttia on mitä todennäköisimmin päässyt Suomeen huomattavia määriä, Hotakainen toteaa. 

Aiemmin tänään STM kertoi, että jalkapallon EM-kisoista Suomeen palanneilla henkilöillä on todettu eiliseen (30.6.) mennessä 386 positiivista testitulosta ja 50 jatkotartuntaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja