Virusmuunnosten osuus on noussut arvioitua nopeammin: Mehiläisen positiivisissa koronanäytteissä jo lähes 20 prosentissa brittivarianttia

Kesä ei ehkä tänä vuonna tuo samanlaista koronahelpotusta kuin viimeksi – rokotustahti ratkaisee paljon 2:55
Asiantuntijan mukaan kesä ei ehkä tänä vuonna tuo samanlaista koronahelpotusta kuin viimeksi. Rokotustahti ratkaisee paljon.

Terveyspalveluyritys Mehiläisen koronanäytteiden sekvensointitulokset osoittavat virusvarianttien leviävän Suomessa selvästi arvioitua nopeammin. Virusmuunnoksia todettiin 19 prosentissa nyt tutkittuja näytteitä, kun edellisellä tarkastelujaksolla luku oli 12.

Mehiläinen on sekvensoinut positiivisia koronanäytteitä yhteistyössä Vita Laboratorioiden ja Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin kanssa viime kuun lopulta alkaen. 

Varianttien osuus on Mehiläisen mukaan kasvanut nopeasti. Uusimmalla tutkimusjaksolla virusmuunnoksia todettiin 15, eli lähes kaksinkertainen määrä edelliseen jaksoon verrattuna. Tuolloin luku oli 8. 

Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja, dosentti Kristina Hotakainen kertoo, että varianttilöydökset löytyivät pääosin satunnaisista näytteistä eri puolilta Suomea. Joukossa oli jälleen useita ennalta odottamattomia tapauksia tunnettujen ryppäiden ulkopuolelta. 

Niin kutsuttua afrikkalaista muunnosta ei ole todettu yhtään.

"Virusmuunnokset saamassa jalansijaa Suomessa"

Koko maan kattava seuranta varianttien esiintyvyydestä osoittaa, että virusmuunnokset ovat saamassa lisääntyvästi jalansijaa Suomessa. 

– Virusmuunnosten määrässä on jo lyhyellä aikavälillä nähtävissä selvä kasvu. Varianttien leviäminen on ennustettavissa, mutta leviäminen on pidemmällä kuin Suomesta julkaistut tiedot ovat tähän mennessä antaneet ymmärtää, kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti Sakari Jokiranta Vita Laboratoriosta toteaa. 

Yhteensä sekvensointitulos on saatu tähän mennessä 145:stä Mehiläisen eri puolilla Suomea ottamasta näytteestä, joiden joukosta on löytynyt 23 niin kutsuttua brittimuunnosta.

Lue myös:

    Uusimmat