Pietarissa asuva suomalainen kertoo paikallisista kireistä koronatoimista: "Kun ulkoilutan koiraa, kysytään oleskelulupaa"

MTV uutisoi aiemmin Pietarissa asuvasta suomalaisesta Jan Havista, 50, jolla on Venäjällä perhe.

Hän kokee olevansa onnekas, koska sai jäädä Pietariin perheensä luokse oleskelulupansa turvin.

–Kaikki ulkomaalaiset, myös siis suomalaiset, ohjataan pois Pietarista, jos heillä on pelkkä viisumi, Havi sanoo.

Havin mukaan Pietarissa paljon on muuttunut viimeisten parin viikon aikana. Kadut ovat autioituneet, julkiset liikennevälineet ja kauppakeskukset autioituneet viranomaisten annettua uusia määräyksiä ulkona liikkumisesta.

Pietarilaissivusto Fontanka uutisoi, että yli 65-vuotiaat eivät saa poistua kotoaan lainkaan ja muita kehotetaan käymään vain välttämättömillä asioilla, kuten ruokakaupassa tai apteekissa. Poliisi valvoo rajoitusten noudattamista tarkkaan.

–Tarkastukset ovat jokapäiväisiä. Kun ulkoilutan koiraa, kysytään oleskelulupaa ja rekisteröintiä liki joka kerta, Havi kertoo nopeasti muuttuneesta tilanteesta.

Venäläismedian mukaan matkustajamäärät julkisessa liikenteessä ovat vähentyneet dramaattisesti. 12. maaliskuuta Pietarin julkista liikennettä käytti 5,3 miljoonaa ihmistä, kun taas 2. huhtikuuta vastaavat luvut olivat enää 581 700. 

Ilman todistusta ei pääse töihin

Ulkona liikkumiseen pitää Havin mukaan nykyään aina olla syy. Työmatkalle julkisella kulkuvälineellä tai kävellen pitää olla todistus työpaikalta. Hänen vaimonsa Lilja Havi kuljettaa töihin lähtiessään mukanaan todistusta, jossa vakuutetaan, että hän todella on töissä työpaikassaan kaupan leipurina.

Ilman todistusta hänellä ei olisi asiaa niin kauas kodistaan.

– Kaupassa ja apteekissa saa käydä ja koiraa ulkoiluttaa, mutta kodin lähellä. Pietarista ei saa poistua, Jan Havi selventää.

Monilla muillakin Venäjän alueilla on uutistoimisto Ria Novostin mukaan vastaavia rajoituksia, joiden mukaan asukkaat saavat käydä vain välttämättömillä asioilla.

Virallisten tietojen mukaan Venäjällä on tällä hetkellä yhteensä 4 731 tartuntaa, joista 582 on tullut viimeisen vuorokauden aikana. Kuolleita on 43.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja