Pieniä potilaita: Mitä Sophia-vauvalle kuuluu nyt?

Pieniä potilaita -sarjan kolmannessa jaksossa nähtiin Kripsin perhe. Mitä lonkkaluksaatioon hoitoa saaneelle Sophia-vauvalle ja hänen perheelleen kuuluu nyt?

Pieniä potilaita -sarjan kolmannessa jaksossa Kripsin perhe kävi Helsingin Lastenklinikalla saamassa hoitoa Sophia-vauvan lonkkaluksaatioon. Lonkkaluksaatiossa reisiluun pää ei pysy lonkkamaljassa, vaan lonkka voi helposti mennä sijoiltaan.

Sophian vanhemmat, äiti Janita ja isä Nahaison, kertovat, että Sophialle kuuluu hyvää. Lastenklinikalla käymisestä jäi positiivisia muistoja.

– Kaikki Lastenklinikan hoitajat, erityisesti EerikaPohjanheimo, olivat ihania, ystävällisiä ja ammattitaitoisia. He saivat hieman hermostuneet vanhemmatkin rentoutumaan ja olivat ihania Sophiaa kohtaan, Sophian äiti Janita kiittelee.

– Kirurgimme YrjänäNietosvaara oli myös mahtava. Hän oli hyvin rauhallinen ja mukava, mutta selkeästi hyvin ammattitaitoinen. Myös hänen huumorintajunsa ja hassu hattunsa kevensivät tunnelmaa.

Lastenklinikalla potilaiden määrä lastenklinikalla tuntui yllättävältä.

– Sitä ei oikein ajattele, ennen kuin itse saa lapsia ja joutuu siellä käymään. Lapsia on sairaalassa paljon eri syistä. Ei pitäisi ottaa terveyttä aina niin itsestäänselvyytenä.

"Iloinen, pieni sähikäinen"

Kahdeksan kuukautta vanhalle Sophialla kuuluu tällä hetkellä hyvää. Janitan mukaan hän on iloinen, pieni sähikäinen.

– Tuntuu, että lastahoidon loputtua Sophialla on ollut kiire kehittyä vauhdilla. Pari kuukautta sitten hän oppi samalla viikolla istumaan, konttaamaan ja nousemaan ylös. Siinä saivat vanhemmat olla hieman sydän kurkussa, kun meno oli aika holtitonta pitkään, Janita kuvaa.

– Sophia nauraa paljon, tykkää musiikista ja piiloleikeistä hurjasti. Hän on myös juuri oppinut taputtamaan, siispä meillä taputetaan nyt potalla, ruokapöydässä, kun televisiosta tulee musiikkia tai kun on muuten vaan hauskaa. Pienet aplodit annetaan myös sängyssä juuri ennen nukahtamista.

Sophia viettää tällä hetkellä päivät kotona isänsä kanssa, sillä Janita palasi tammikuun lopussa töihin. Sophiaa tämä järjestely ei haittaa, sillä hän on tottunut olemaan tasapuolisesti äidin ja isän hoidettavana.

– Äidillä sen sijaan on hieman eroahdistusta havaittavissa, ja taitaa viedä pitkän aikaa, kunnes tähän tottuu. Siksi äiti kiiruhtaakin joka arkipäivä lujaa töistä kotiin tyttöään halimaan. Ja isä on hyvin onnellinen saadessaan tyttärensä jakamattoman huomion, Janita kuvailee.

Lastenklinikalla käyminen on saanut perheen ymmärtämään, miten onnekkaita he ovat.

– Saimme olla onnekkaita, että Sophian lonkkaongelmat olivat helposti hoidettavissa, ja että Sophia on nyt täysin terve pikkutyttö. Haluamme lähettää paljon energiaa ja voimia kaikille vanhemmille, joiden vierailut Lastenklinikalla jatkuvat vielä.

Pieniä potilaita AVAlla keskiviikkoisin klo 21:00, uusinnat sunnuntaisin klo 19:00.

AVA/Maria Aarnio

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja