Pienennä asuntokaupan riskejä – tiedä mitä ostat ja hinnoittele oikein

Vältä asuntokaupan sudenkuoppia hinnoittelemalla oikein ja tutkimalla tarkasti harkinnassa olevan asunnon ja taloyhtiön kunto.

Asuntokauppaan kuuluu aina riskejä kuten vaikkapa myyntiajan pitkittyminen. Riskejä voi kuitenkin myös pienentää. Esimerkiksi hinta kannattaa laittaa heti kohdilleen.

Pitkiä myyntiaikoja ja sen myötä syntynyttä ketjuuntumista voidaan välttää hinnoittelemalla asunto oikein. Kiinteistömaailman tekemän selvityksen mukaan markkinahinnasta poikkeava hinta pidentää myyntiaikaa huomattavasti: 10 prosentin lisähinta voi nostaa asunnon myyntiaikaa jopa 33 prosenttia ja samanaikaisesti myynnin todennäköisyys heikkenee.

– Asuntoa myydessä tärkeää on myyntihinta, myyntiaika ja myynnin todennäköisyys. Valitettavasti vain myyntihinta tuntuu kiinnostavan myyjiä. Näiden välinen korrelaatio on kuitenkin erittäin selvä, Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Seppo Hämäläinen.

Ota selvää mitä ostat

Vältä epämieluisia yllätyksiä ja ole tarkkana mitä olet ostamassa. Kun omien tai perheen tarpeiden ja asunnon kunnon lisäksi otetaan selvää taloyhtiön teknisestä ja taloudellisesta kunnosta, voidaan välttyä turhilta yllätyksiltä.

Ostajien keskuudessa taloyhtiöiden kuntoon liittyvä tieto on välittäjien mukaan kohtalaista. Hieman paremmin ostajat ovat perillä taloyhtiön tekniseen kuntoon liittyvistä asioista kuin taloudellisista asioista.

– Ihastumme asunnossa helposti pinnallisiin asioihin, kuten kylpyhuoneen kaakeleihin, ja suuret asumiseen vaikuttavat asiat, kuten taloyhtiön kunto, jäävät huomaamatta. Tämä sudenkuoppa vältetään käyttämällä osaavia ammattilaisia silloin, kun oma intohimo kohdistuu enemmän niihin kaakeleihin, kertoo Hämäläinen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat