Kotia myymässä? Näin tunnistat hyvän kiinteistönvälittäjän

Möisitkö kotisi itse vai annatko homman ammattilaiselle? Osaatko tunnistaa pätevän kiinteistönvälittäjän?

Asuntonsa myyntiin laittavien täytyy ensimmäiseksi päättää, kannattaako heidän myydä koti itse vai antaa se ammattilaisen välitettäväksi. Etenkin tiukassa markkinatilanteessa välittäjän taidoilla on väliä. Kiinteistönvälittäjällä on usein vuosien kokemus vallitsevista asuntomarkkinoista, ja oikea hinnoittelu on kriittisen tärkeää myynnin kannalta.

Asunnon hinta ei määräydy pelkästään alueen keskiarvohintatason mukaan, vaan siihen liittyy myös seikkoja, jotka saattavat omatoimisesti asuntoaan myyvältä jäädä huomioimatta. Väärällä hinnoittelulla ja vähäisellä myyntikokemuksella asunnon myyntiaika saattaa pitkittyä, mikä vaikuttaa suoraan kodista saatavaan kauppahintaan.

Mistä tunnistaa ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän?

1. Faktat kunnossa. Välittäjä osaa kysyä asunnonmyyjältä tarvitsemiaan tietoja ja ymmärtää asunnonmyyntiin liittyvän juridiikan. Hän ottaa kunnolla selvää tärkeistä asioista, kuten tulevista remonteista, taloyhtiön taloudellisesta tilanteesta ja kunnosta. Välittäjän täytyy osata vastata myös asunnonostajan kysymyksiin.

2. Myynnissä olevat kohteet. Hyvällä kiinteistönvälittäjällä on useampia kohteita välitettävänä. Kohteet voi tarkistaa esimerkiksi yrityksen nettisivuilta välittäjän tietojen kohdalta. Taitava välittäjä osaa kertoa kohteista houkuttelevasti ja kiinnittää huomiota, että kaikki tiedot ovat oikein ja selkeitä. Kohteet näyttävät tuoreilta eikä kesällä kuvissa näy edellistalven hanget.

3. Välittäjä on läsnä. Hyvä välittäjä osaa kysyä asuntonäyttöön tulijalta oikeat kysymykset ja on kiinnostunut hänen toiveistaan. Välittäjä tunnistaa asunnonostajan tarpeet ja osaa vetää oikeista naruista, jotta näyttöön tulija kiinnostuu kohteesta.

4. Asiakaspalautteet. Ammattitaitoinen välittäjä löytyy usein myös asiakaspalautteiden perusteella, joko kaverilta kuultuna tai välittäjien julkaisemina asiakaspalautteina.

Näillä perusteilla myyjät usein valitsevat välittäjän

Hinnoittelu: Välittäjä on hinnoitellut kohteen myyjän mielestä oikein. Joskus myyjällä on epärealistiset käsitykset oman kotinsa arvosta. Välittäjän täytyy silloin olla myös rehellinen, muttei liian pessimistinen. Oikea hinnoittelu vaatii todellista ammattitaitoa.

Suosittelu: Usein välittäjä valitaan suositusten perusteella. Ennen asunnon myyntiin laittamista kysytään ystäviltä ja tuttavilta kokemuksia hyvistä välittäjistä.

Erikoistuminen: Monet valitsevat välittäjän sillä perusteella, että hänellä on hyvä näkyvyys tietyllä alueella ja paikallistuntemus markkinatilanteesta.

Myyntiote: Välittäjän pitää olla aktiivinen. Harva asunto myy itse itsensä, joten välittäjästä täytyy huokua myyntihenkisyys, neuvottelutaidot ja sosiaalisuus.

– Kiinteistönvälityksessä myynti- ja asiakaspalvelutaidot sekä juridinen osaaminen ovat kaiken perusta. Välitystoimintaa koskeva lakimuutos määrää vuoden 2016 alusta lähtien, että välitysliikkeen palveluksessa ja sen jokaisessa toimipaikassa välitystehtäviä suorittavista vähintään puolella tulee olla LKV-ammattipätevyys. Tämä tulee varmasti korostamaan välittäjien ammattitaitoa yhä enemmän, sanoo Huom!-ketjun liiketoimintajohtaja Jukka Rantanen.

Lähde: Huom!

Lue myös:

    Uusimmat