Pfizer kertoo kehittäneensä tehokkaan lääkkeen koronan vakavaa tautimuotoa vastaan

Tepsiikö rokote nopeasti leviävään koronan omikron-muotoon? 10:04
Tepsiikö rokote nopeasti leviävään koronan omikron-muotoon?

Koronarokotteestaan tunnettu Pfizer sanoo kehittäneensä koronaviruksen vakavalta tautimuodolta suojaavan lääkkeen, uutisoi muun muassa The Guardian. Lääkkellä ei ole vielä myyntilupaa.

Pfizer kertoo lääkkeen tehoavan myös koronan omikronmuunnosta vastaan. Koronarokotteiden tehon on kerrottu olevan heikompi omikronia kuin aiempia virusmuunnoksia vastaan.

Rokotteen korvaajaksi lääkkeestä tuskin kuitenkaan on, sillä lääkkeen otto aloitetaan koronaviruksen oireiden alkamisen jälkeen.

– Rokotteiden ottaminen on yhä tärkein työkalumme ihmiselämien säästämiseksi. Mutta jos tämä hoito saa myyntiluvan ja lääkettä tulee laajasti saataville, niin se on merkittävä askel eteenpäin pandemiasta ulospääsemiseksi, totesi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden The Guardianin mukaan.

Kliinisissä testeissä Pfizerin lääke suojasi vakavan riskiryhmän potilaita liki 90 prosentin tehokkuudella sairaalahoitoa ja kuolleisuutta vastaan.

Jos lääkitys aloitettiin kolmen päivän aikana oireiden ilmaantumisen jälkeen, niin lääke suojasi Pfizerin mukaan 89 prosenttisesti sairaalahoidon tarpeelta ja kuolemalta. Jos lääkitys aloitettiin viiden päivän sisällä oireiden alkamisesta, oli vastaava luku 88 prosenttia.

– Jos lääkettä käyttää nopeasti tartunnan saamisen jälkeen, niin myös tartuntariskin uhka todennäköisesti laskee huomattavasti, Pfizerin johtava tutkija Mikael Dolsten totesi Reutersille.

Kokeeseen osallistui 2 246 rokottamatonta riskiryhmäläistä. Yksikään lääkettä saaneista ei menehtynyt. Placeboa saaneista kaksitoista kuoli.

Nyt yhtiö hakee lääkkeelle myyntilupaa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastolta. Yhdysvaltain hallinto on jo tilannut lääkettä kymmenen miljoonan amerikkalaisen hoitamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat