Nuorilta Leijonilta aivan uskomaton sulaminen MM-pronssiottelussa – näin kammottavaksi kääntynyt Tshekki-peli eteni

Tulosruutu: Suomi suli käsittämättömällä tavalla nuorten MM-kisojen pronssiottelussa

Suomi notkahti uskomattomalla tavalla jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-puolivälieräottelussa, kun se hävisi Tshekille 5–8.

Suomi siirtyi avauserässä lyhyen ajan sisällä 2–0-johtoon. Rasmus Kumpulainen avasi maalihanat ajassa 6.13. Hetken päästä Jani Nyman napautti etunurkasta kiekon sisään (aika 7.43). Tässä vaiheessa Tshekki vaihtoi maalivahtia.

Tshekki kavensi ylivoimalla, kun Jiri Kulich pommitti kiekon vastustamattomasti verkkoon.

Tshekki nousi toisessa erässä tasoihin, Jakub Stanclin ylivoimamaalilla.

Suomi kuittasi tämän jäätävällä tavalla. Tasoituksesta ehti mennä vain 15 sekuntia, kun Konsta Helenius napautti turnauksen ensimmäisen maalinsa. 19 sekuntia tästä ja Lenni Hämeenaho naulasi 4–2-maalin.

Sama mies, eli Hämeenaho oli asialla ajassa 34.32. Tällä kertaa Hämeenaho osui ylivoimalla.

Suomi koki toisen erän loppuun harmittavan takaiskun, kun Ondrej Becher iski kavennuksen alivoimalla.

Mikä käänne tästä syntyikään.

Kolmas erä jää historiaan yhtenä Suomi-kiekon kaikkien aikojen hämmentävimpänä pätkänä.

Tshekki tuli ensin maalin päähän ylivoimalla, kun Jiri Kulich painoi kiekon nuottaan.

Tasoitus syntyi ajassa 58.04, kun Tshekki oli ottanut maalivahdin pois maalilta. Ondrej Becher tuikkasi kiekon nuottaan.

Eikä siinä vielä kaikki. 15 sekuntia tästä ja Tomas Hamara painoi 6–5-maalin.

Suomi yritti hakea vielä tasoitusta ilman maalivahtia. Tshekki puttasi kiekon kahdesti tyhjään maaliin. Valkopaidat naulasivat 50 sekunnin sisällä neljä maalia.

Pronssit Tshekille luvuin 8–5. Viimeinen erä meni Tshekille 5–0.

Seuranta, jääkiekon U20 MM-kisat, pronssiottelu, Tshekki–Suomi 8–5 (1–2, 2–3, 5–0):

3. erä:

60.00: Suomi johti peliä kolmanteen erään lähdettäessä 5–3. Ottelun lopputulos: 8–5, Tshekille. Tämä on yksi Suomi-kiekon historian surullisimmista päivistä. Aivan kertakaikkisen hävytön sulaminen.

58.54 MAALI! Tshekki, 8–5. Ja lisää tulee. Ondrej Becher iskee tyhjiin. Becherille illan kolmas.

58.52 MAALI! Tshekki, 7–5. Arttu Kärki menettää kiekon ja Dominik Rymon painaa kiekon tyhjiin.

58.19 MAALI! Tshekki, 6–5. Eikä siinä vielä kaikki. Nuorten Leijonien katastrofi saa entistä enemmän kierroksia, kun Tshekki menee johtoon. 15 sekuntia tasoituksesta ja Tomas Hamara painaa kiekon nuottaan. Huh huh!

58.04 MAALI! Tshekki, 5–5. Jiri Kulich ampuu ja Ondrej Becher painaa irtokiekon sisään. Noin. Nuorilta Leijonilta uskomaton sulaminen pronssiottelussa.

58. min: Tshekki hakee tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla.

57. min: Tshekille kaksi paikkaa putkeen. Eikä ole kaukana, että uppoaa.

55. min: Konsta Heleniuksen ketju saa paineen Tshekin päätyyn. Pientä tonttia irtoaa.

54. min: Tshekillä ote pelistä. Pitkät minuutit tulee vielä Suomelle.

53. min: Kahdeksan minuuttia jäljellä. Tshekki kömpinyt erikoistilanneonnistumisten myötä lähelle. Trillerimäinen loppu saadaan pronssiottelulle.

51. min: Suomelta surkeaa ylivoimaa. Tshekille parikin tonttia. Oi voi.

50. min: Suomelle ylivoimaa, kun Tomas Galvas kampittaa Ässien hyökkääjän Lenni Hämeenahon. Tshekki käy kuumana tilanteen jälkeen.

46. min: Tshekillä otetta kavennuksen jälkeen.

44.41 MAALI! Tshekki, 4–5. Tekeekö valkopaidat ylivoimalla maalin? No tekee. Suomen alivoima vuotaa kuin Titanic vuonna 1912. Jiri Kulich painaa ottelun toisen maalinsa. Tshekki kömpii lähelle.

45. min: Suomelle alivoimaa, kun Aleksanteri Kaskimäki ottaa jäähyn. Tuomarit pohtivat jopa isompaa rangaistusta, kun Kaskimäen rikkeessä on pieniä jalkapyyhkäisyn elkeitä. HIFK-hyökkääjä selviää kakkosella.

43. min: Rauhallinen erän alku. Nuorilla Leijonilla pieni ote pelistä.

Kello 18.00: Kiekko jäähän. Kolmas erä liikkeelle.

Kello 17.59: Joukkueet valuvat jäälle. Kolmas erä valmis alkamaan.

2. erä:

Kello 17.50: "On ollut vauhtia pelissä. Paremmin pitää puolustaa", Konsta Helenius totesi TV5:llä.

40.00: Suomen kannalta paha käänne erän loppuun. Tshekki pääsi vielä pronssiotteluun mukaan. Aikamoinen erä kaikkiaan. Viisi osumaa.

39.05 MAALI! Tshekki, 3–5. Suomi ylijuoksee ja Tshekki ratkoo. Ondrej Becher karkaa läpiajoon ja pistää kiekon nuottaan. Karu nukahdus Suomelta ylivoimalla.

38. min: Sapovaliv selviää tilanteesta kahden minuutin jäähyllä. Ihan asiallinen ratkaisu. Sapovaliv ei mitenkään tahallaan osunut Halttusta päähän, eikä Halttunen loukkaantunut tilanteessa.

38. min: Kasper Halttunen saa ikävän tällin, kun hän törmää Matyas Sapovaliviin. Tuomarit videolle. Päähän osuu.

34.32 MAALI! Suomi, 2–5. Nyt puree puolestaan sinipaitojen ylivoima. Kasper Kulonummi jakaa, Lenni Hämeenaho heittää kynät Tshekin pakin jaloista ja lyö kiekon rystyltä nuottaan. Näyttävä osuma.

34. min: Hämmentävä tilanne, kun Tshekille jäähy "väärällä varusteella pelaamisesta". Jakub Stancl ottaa boxin, kun hän jatkaa pelaamista, vaikka hänen mailansa meni palasiksi. Ei kai siinä.

30. min: Suomelta 19 sekuntiin kaksi maalia. Ja Tshekin tasoituksen jälkeen alle minuuttiin kaksi kuittausta. Melkoista.

29.11 MAALI! Suomi, 2–4. No sitten tulee sellainen vastaus tasoitukseen, että oksat pois. Jere Lassila ja Kasper Kulonummi rakentelevat ja Lenni Hämeenaho iskee kiekon nuottaan.

28.52 MAALI! Suomi, 2–3. Sinipaidoilta tyly kuitti, kun Jani Nyman tarjoilee ja Konsta Helenius iskee turnauksen ensimmäisen maalinsa.

28.37 MAALI! Tshekki, 2–2. Valkopaitojen ylivoimaprosentti tänään: 100. Taas helähtää, kun Jakub Stanclin laukaus uppoaa heppoisesti Kokon taakse. Suomen alivoima vuoti jo eilen Yhdysvaltoja vastaan. Eikä alivoima ole hurmannut missään vaiheessa turnauksen aikana.

28. min: Tshekille lisää ylivoimaa, kun Suomelta Otto Salin boxiin, syynä estämienn.

25. min: Heleniuksen ketjulta taas väkevä vaihto Tshekin päädyssä. Hienoja kamppailuvoittoja ja pari hyvää tonttia.

24. min: Suomi vienyt erän alkuvaiheita. Kaksinkamppailut menneet jatkuvasti sinipaitojen suuntaan.

22. min: Konsta Heleniuksen johtama kakkosketju luo hässäkkää Tshekin maalille. Ilves-hyökkääjä Jani Nyman pääsee parikin kertaa kokeilemaan.

Kello 17.00: Kiekko jäähän. Homma jatkuu.

Kello 16.59: Joukkueet valuvat jäälle. Toinen erä valmis alkamaan. Suomi 2–1-johdossa.

1. erä:

Kello 16.48: "Aina kun taistellaan mitaleista, Jani Nyman on valmis", Suomen 2–0-maalin nikkari totesi TV5:llä.

20.00: Summeri soi, avauserä paketissa. Tshekki aloitti vahvasti, mutta Suomi iski kaksi pikamaalia ja otti hallintaa itselleen. Nuorten Leijonien maalintekijöinä Rasmus Kumpulainen ja Jani Nyman. Avauserän laukaukset 6–6. Molemmat pääsivät kertaalleen ylivoimalle. Suomi hukkasi paikkansa, Tshekki käytti sen.

16.16 MAALI! Tshekki, 1–2. Valkopaitojen ylivoima pyörii hienosti. Matyas Melovsky syöttää ja Jiri Kulich painaa kiekon etukulmasta sisään.

17. min: Tshekille ylivoimaa, kun Suomelta Emil Pieniniemi boxiin. Syynä kampitus.

15. min: Tommi Männistöä taklataan rujosti selän puolelta, mutta menee läpi. Ottelun päätuomarikaksikkona tänään Troy Murray ja Tobias Björk. Kaksikosta Björk oli mukana Yhdysvallat-ottelun loppuhetkien kyseenalaisissa vaiheissa.

14. min: Nyt on Tshekin poijjjjjjaaat pesukoneessa. Oiva Keskinen painaa kiekon ylärimaan.

11. min: Kasper Halttuselle pari hyvää paikkaa ylivoimalla. Tshekin maalilla Vondras kestää. Kova paine on nyt valkopaitojen päädyssä.

9. min: Suomelle vielä kaiken perään ylivoimaa, kun Ales Cech ottaa kiinnipitämisjäähyn.

8. min: Michael Hrabal oli kantanut torjuntavastuuta Tshekin turnauksen kaikissa otteluissa. Nyt heillä tolppien väliin astelee Jakub Vondras.

7.43 MAALI! Suomi, 0–2. No nyt paukkuu. Helposti menee, kun Jani Nyman painaa kiekon etukulmasta sisään. Ja Tshekki vaihtaa maalivahtia.

6.13 MAALI! Suomi, 0–1. Sinipaidat johtoon, kun Rasmus Kumpulainen nousee vahvasti keskustaan. Ranteet lukkoon ja kiekko etunurkasta sisään. Kumpulainen osui myös torstain välieräottelussa.

5. min: Tshekki puolustaa vahvasti. Suomi ei meinaa saada hyökkäyspeliään käyntiin.

2. min: Suomelle hermostunut alku. Kiekon kanssa omissa parikin sähläystä.

Kello 16.08: Kiekko jäähän. Suomen ja Tshekin pronssiottelu käyntiin.

---------------------------------------

Kello 16.07: Suomi tänään sinisissä, Tshekki kantaa valkopaitoja. Suomen maalilla Niklas Kokko, Tshekillä Ruotsi-välieräottelussa haparoinut Michael Hrabal.

Kello 16.06: Joukkueet valuvat jäälle. Pronssiottelu valmis alkamaan.

Kello 16.04: Tshekki oli viime vuoden turnauksessa hopealla, kun se hävisi finaalin jatkoajalla Kanadalle. Suomi tippui puolestaan puolivälierissä pihalle, kun se hävisi Ruotsille.

Kello 16.01: Suomi ja Tshekki kohtasivat MM-kisojen alla harjoitusottelussa, kun Suomi oli parempi lukemin 4–1. Nuorten Leijonien maaleista vastasivat tuolloin Arttu Kärki, Rasmus Kumpulainen, Jani Nyman ja Emil Hemming.

Kello 15.58: Suomen tehokkain pelaaja tässä turnauksessa on ollut JYPin Jere Lassila, joka on takonut kuudessa ottelussa tehot 3+4=7. Hänen takanaan toiseksi tehokkain tykki on ollut Kasper Halttunen (3+3).

Kello 15.55: "Loistava mahdollisuus edessä. Tässä on kuitenkin se, että jonkun ikäluokan junioripelit loppuvat tähän. Kuin hieno päivä. Laitetaan itsemme likoon", Nuorten Leijonien päävalmentaja Lauri Mikkola sanoi TV5:llä.

Kello 15.53: Tshekin tämän turnauksen tehomiehiä ovat olleet Jiri Kulich (6 ottelua, 4+4) ja Matyas Melovsky (1+7). Tshekin riveistä löytyy tuttuja kiekkonimiä kuten Adam Zidlicky, joka on HIFK-ikonin Marek Zidlickyn poika.

Kello 15.51: Tshekin ketjut tämän päivän ottelussa:

Kello 15.48: Jäähytilanne on puhuttanut vielä perjantain aikana. Suomalaiset saivat tulitukea jopa Ruotsin puolelta.

Kello 15.43: Tappio veti mielet mataliksi Suomen joukkueen leirissä. Hiljaista oli pukukopin puolella, kertoi Nuorten Leijonien maalivahti Niklas Kokko.

Kello 15.39: Suomen leiri kiehui Yhdysvallat-pelin lopun käänteistä. Aleksanteri Kaskimäki latasi suorat sanat: farssi.

Kello 15.34: Nuorten Leijonien välieräottelussa yksi puheenaihe nousi ylitse muiden: jenkkien 3–2-maali ja sitä edeltäneet käänteet. Suomen puolustajalle Kasper Kulonummelle jaettiin todella heppoinen jäähy, minkä aikana Yhdysvallat iski.

Nuorten Leijonien päävalmentaja Lauri Mikkola myönsi: kevyt oli jäähy.

Kello 15.29: Suomen kokoonpanoon tulee yksi muutos, kun Max Koskipirtti nousee nelosketjun laitaan. Emil Hemming on nyt puolestaan 13. hyökkääjä.

Niklas Kokko kantaa välierä- ja puolivälieräottelun tapaan Suomen maalilla torjuntavastuuta.