Petteri Sihvonen älähtää SM-liigan kyseenalaisesta jatkoerätuomiosta: "Verinen vääryys ja oikeusmurha"

Lukko joukkuerangaistus 2 minuuttia 1:28
Tästä on kyse: Lukolle tuomittiin jatkoerässä kyseenalainen rangaistus väärästä vaihdosta.

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen pitää Lukolle jatkoerässä tuomittua väärää vaihtoa rajuna tuomarivirheenä. Tappara teki sitä seuranneesta ylivoimasta jatkoerämaalin ja otti jääkiekon SM-liigan puolivälieräsarjassa jo kolmannen voittonsa.

Linjatuomari Tommi Niittylä nosti jatkoerässä Lukon vaihtoaition vieressä kätensä pystyyn rangaistuksen merkiksi. Raumalaisisännille tuomittiin kahden minuutin joukkuerangaistus liian monesta pelaajasta jäällä.

Hidastuskuvien perusteella Lukon Vili Saarijärvi näytti kuitenkin ennättäneen hypätä jo vaihtoaition puolelle eikä vaikuttanut peliin. Raumalaisilla näytti olevan jäällä vain viisi kenttäpelaajaa, kun Lukon Matthew Abt pelasi vaihtoaition vieressä kiekkoa.

– Tämä on verinen vääryys ja oikeusmurha Lukkoa kohtaan. Jos ei haluamalla haluaisi antaa tuosta jäähyä, ei tarvitsisi antaa. Jalat ovat ilmassa. Ei hän osallistu enää peliin, kun hän on hypännyt vaihtoaitioon, Petteri Sihvonen sanoo.

Näet tilanteen ylälaidan videolta.

Tapparan Joona Luoto viimeisteli Lukon rangaistuksesta joukkueelleen seuranneella ylivoimalla tamperelaisvieraille 3–2-voittomaalin. Hinta oli Lukon kannalta karvas: Tappara on nyt todella lähellä välieräpaikkaa, enää yhden voiton päässä, kun se johtaa ottelusarjaa voitoin 3–1.

"Se on väärin"

Sihvonen pitää todella harmillisena, että selkeällä tuomarivirheellä oli näin suuri vaikutus.

– Väitän, että tuo johtuu siitä, että tuomari on jäällä ikään kuin puuttuakseen mahdollisimman hanakasti. Se on väärin. Hyvä tuomari on aina puuttumatta peliin, kun siihen on mahdollista olla puuttumatta, etenkin tällaisessa äärimmäisen tärkeässä tilanteessa.

Ei voida tietää, miten ottelussa olisi muutoin käynyt, mutta Sihvosen mukaan Lukolta vietiin reilu sauma yrittää ilmoittautua kunnolla sarjaan mukaan.

– Tuo on lähes kuoliniskun antava tapahtuma. Taustalla on sekin, että Tapparalla on ollut aika hyvä ylivoima ja Lukon ylivoima on umpisurkea. Isku tulee arkaan paikkaan – toisella sujuu ja onnistuu ja itsellä ei.

Lukko oli varsinaisella peliajalla lähellä voittoa. Se meni johtoon kahteen otteeseen varsinaisen peliajan viimeisen kymmenen minuutin aikana Pavol Skalickyn maaleilla, mutta Tappara kampesi kahdesti tasoihin. 2–2-osuman teki jatkoerämaalinkin viimeistellyt Joona Luoto vain puolitoista minuuttia ennen kolmannen erän päätöstä.

– Vaikka Lukon pelaamisessa monet asiat ovat itse aiheutettujakin, nyt jääkiekkoilun jumalat pyllistävät sille ja erotuomarit lisäksi. Tämä on kova paikka hallitsevalle mestarille.

Lukon päävalmentaja Marko Virtanen kyseenalaisti jäähytuomion lehdistötilaisuudessa, ja siitä Sihvosen mukaan "saa ja pitääkin olla näreissään".

– Lukon ei auta kuin kääntää niin, että suorastaan maailma ja järjestelmä ovat vastaan. Lukkoa on koeteltu peliohjelmalla, koronalla, kovilla vastustajilla ja omilla vaikeuksilla. On käännettävä tämä sisäiseksi näyttämishaluksi ja kaiken uudelleen likoon laittamiseksi.

Lehdistötilaisuus: Lukko - Tappara 4:38
Lukon päävalmentaja Marko Virtanen kritisoi jatkoerän jäähytuomiota ja sanoi, että jokainen voi katsoa sen C Moren pysäytyskuvasta.

"Nyt pitäisi Rönnin ottaa puhuttelu"

Sihvonen huomauttaa, että näissä pudotuspeleissä ei olla erotuomarikritiikissä ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Hän nostaa esiin erikseen myös erotuomari Lassi Heikkisen.

Heikkinen tuomitsi ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Pelicansin Jiri Smejkalille puhuttaneen pelirangaistuksen sopimattomasta käytöksestä erotuomaria kohtaan, kun Smejkal liukui KooKoo-ottelussa jalka edellä linjatuomaria päin.

Pelicans-tähti Jiri Smejkal pihalle, rikkoo tuomareiden koskemattomuutta 3:04
Pelicansin Jiri Smejkal passitettiin ensimmäisellä pudotuspelikierroksella suihkuun, kun hän liukui tuomaria päin.

Torstaina Heikkinen puolestaan passitti Jukurien Aatu Rädyn ulos. Rädyllä oli jo alla kymmenen minuutin käytösrangaistus selästä taklaamisesta, ja myöhemmin ottelussa hän kääntyi tuulettamaan Petrus Palmun tekemää Jukurien maalia KooKoo-maalivahti Nick Malikia päin. Heikkinen jakoi Rädylle ottelun toisen käytöskympin, mistä seurasi ulosajo. Muun muassa Jukurien päävalmentaja Olli Jokinen kritisoi tuomiota voimakkaasti.

Petrus Palmu niittasi Jukurien voittomaaliksi jääneen osuman, Aatu Räty hölmöili itsensä suihkuun maalijuhlissa 2:41
Tämän tuuletuksen jälkeen Aatu Räty joutui torstaina ulos.

Sihvonen kääntää katseensa SM-liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönniin.

– Nyt pitäisi Rönnin ottaa puhuttelu, että hyvässä tuomaritoiminnassa ei niin sanotusti oteta roolia.

Lue myös:

    Uusimmat