Tämä kaikki on syytä tietää TikTokista: "Suosittelen vahvasti luopumaan"

TikTokin uhka – onko se ylimitoitettua vai todellinen riski? 6:55
TikTokin uhka: Ylimitoitettua vai todellinen riski? Katso sovellusta tutkineen Katleena Kortesuon haastattelu.

"Suosittelen vahvasti TikTokista luopumista." Näin esittää Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut tietokirjailija Katleena Kortesuo. Ja tässä alla on nähtävissä perustelut Kortesuon vetoomukselle. 

Tietokirjailija kertoo, että TikTok saa julkaisijan kasvonpiirteet ja tunnetilan käyttöönsä sekä maisemakuvien kautta sijainninkin. Mitä sitten?

Kyse on massadatasta, huomauttaa Kortesuo.

TikTok on aikamoinen vakoilukapistus. Esimerkiksi alkavat mielenosoitukset voidaan tunnistaa sillä perusteella, että tälle kadulle kokoonnutaan ja he tuntevat vihaa. Se on aikamoinen data, jota voi käyttää hyväkseen tarvittaessa.

TikTok kerää sellaistakin tietoa, jota muut eivät.

Jos alkaisin kirjoittamaan TikTokiin yksityisviestiä ja tulen katumapäälle ja poistan sen enkä koskaan lähetä sitä, jopa nämä tallentuu. Eli TikTok tietää, mitä minä ajattelin sanoa kaverille, mutta en sitten sanonutkaan. 

Kaikki tieto viranomaisten saatavilla

Yhdysvalloissa tieto on yhtiön hallussa, toisin kuin Kiinassa, sanoo tietokirjailija.

Jos USA:n viranomaiset haluavat päästä Facebookin dataan, joudutaan käymään aikamoiset oikeusprosessit, että siihen päästään käsiksi tai sitten valtio joutuu tekemään kyberhyökkäyksiä. 

– Mutta Kiinan tiedustelulaki sallii sen, että viranomaiset vain kävelevät sisään ja saavat kaiken haluamansa tiedon eli se on aika paljon yksinkertaisempaa. Tietoa on enemmän jaossa.

Kortesuo arvioi, että Suomessa ihmiset eivät ole riittävän tietoisia TikTokin taustoista. Lisäksi kyseessä on erittäin koukuttava sovellus.

TikTokin algoritmi on tehokas eli se osaa suositella juuri sitä, mikä juuri sinua kiinnostaa. Ja TikTok-videot eivät pääty ikinä. Aina tulee uusi. Sieltä on tosi vaikea poistua. 

Kortesuo suosittelee TikTokista luopumista.

Lasten aivot ovat vahvasti kesken. Suosittelen vahvasti TikTokista luopumista. Minulla on itselläni kaksi teini-ikäistä ja he lopettivat TikTokin käytön, kun pidin heille turvallisuussaarnan.

"Valtiotason kielto ei auta"

Sen sijaan valtiotasolla sovelluksen kieltäminen ei sinänsä Kortesuon mielestä auta.

– Sitten tilalle tulee vain toinen sovellus, joka on yhtä vaarallinen. Ennemmin me tarvitsemme somesääntelyä, esimerkiksi niin, että videoiden välissä olisi aina pakollinen tauko. Tai sitten, että se ei olisi öisin käytettävissä, ehdottaa Kortesuo. 

TikTok-sovelluksen kiinalainen versio, Douyin, on hyvin erilainen.

Kiinassa on käytössä lapsiystävällinen sovellus, Douyin. Sitä ei pysty käyttämään öisin. Sen maksimikäyttömäärä on 40 minuuttia, jonka jälkeen on pakko pitää tauko. Eli se ei addiktoi. 

– Ja sisällöt on koulutuksellisia tiedevideoita, kun meillä ne ovat väkivaltaisia vaarallisia haasteita pahimmillaan.

Lue myös:

    Uusimmat