Petteri Orpo: "Tavoitteemme on, että Suomi ja Ruotsi hakevat Natoon kesäkuussa"

Kokoomuksen ja sen Ruotsin sisarpuolueen moderaattien yhteinen tavoite on, että Suomi ja Ruotsi jättävät jäsenhakemukset Natoon Madridin kesäkuun huippukokoukseen mennessä.

Kokoomus on kannattanut Suomen Nato-jäsenyyttä jo pitkään.

– Tavoitteemme on, että Suomi ja Ruotsi hakevat Naton jäsenyyttä mahdollisimman pian – jo Madridin huippukokouksen yhteydessä kesäkuun lopussa, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo tiedotteessa.

– Suomessa yhä useammat toivovat ripeää ja määrätietoista Nato-prosessia, ja me voimme omalta osaltamme osoittaa tietä myös Ruotsille, Orpo toteaa.

Tavoitteen edistämiseksi kokoomus on perustanut Ruotsin sisarpuolueensa moderaattien kanssa yhteisen turvallisuuspoliittisen työryhmän, joka käsittelee Nato-jäsenyyteen liittyviä kysymyksiä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

PS:n Rikka Purra kertoo, millaiselta Suomen Nato-prosessi vaikuttaa 5:04
PS:n Rikka Purra kertoo, millaiselta Suomen Nato-prosessi vaikuttaa.

Orpon mielestä yhteistyöstä Ruotsin kanssa olisi kuitenkin merkittävää hyötyä. Hän kuitenkin muistuttaa, että Suomi tekee turvallisuusratkaisunsa omista lähtökohdistaan.

– On maidemme etu kulkea tässä kysymyksessä yhtä matkaa, ja siksi molempien parlamenttien Nato-myönteisimpien puolueiden tiivis yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää, Orpo katsoo.

– Painotan sitä, että Suomen on tehtävä ratkaisunsa omaa turvallisuuttaan painottaen emmekä voi sitoa ratkaisuamme muihin. On toki selvää, että yhdessä Ruotsin kanssa olemme kiinnostava kumppani Naton silmissä ja tällöin yhteistä säveltä kannattaa hakea, Orpo jatkaa.

Lauantaina pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi, että Suomen täytyy tehdä Nato-ratkaisunsa kevään aikana. Perussuomalaiset puolestaan kertoi tällä viikolla kokoomuksen tavoin kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä.

Pääministeri Marin: Nato-päätös tehtävä kevään kuluessa 0:50
Pääministeri Marin: Nato-päätös tehtävä kevään kuluessa.

Lue myös:

    Uusimmat