Mainos

Petteri Orpo: Soini toimi takuumiehenä haasteellistenkin perussuomalaisten kanssa – "Nyt siellä aivan erilaiset ihmiset"

8:12

Muilla hallituspuolueilla on ollut aiemminkin haasteita perussuomalaisten kanssa toimimisessa, kertoo valtiovarainministeri Petteri Orpo Huomenta Suomessa.

Timo Soini on ollut ikään kuin takuumiehenä siinä, että hallitusohjelmassa on pystytty. On voitu luottaa siihen, että se arvoperusta, jolle hallitusohjelma on kirjattu pitää. Nyt siellä on aivan erilaiset ihmiset.

– Mitä on aikaisemmin kirjottanut tai puhunut, ei sitä pyyhitä pois sillä, että valitaan johonkin tehtävään. Heillä on taustansa, hän toteaa viitaten perussuomalaisten tuoreeseen puoluejohtoon.

Orpo vakuuttaakin arvosyiden olleen tärkeä tekijä hallitusyhteistyön lopettamisessa, kuvaillen näitä syitä sydämenasiaksi.

Maahanmuuttopolitiikan lisäksi Orpo katsoo, että muilla puolueilla on yhä suurempi ero perussuomalaisiin eurooppapolitiikan osalta.

– Kun perussuomalainen puolue on muuttunut profiililtaan entistä enemmän eurooppavastaiseksi, on minulle epäselvää, miten me voisimme tehdä yhdessä töitä.

Orpo arvioi, että Ranskan tai Saksan johdolla EU:ssa voi tapahtua nopeaakin integraatiokehitystä tai puolustusyhteistyötä. Tätä vasten yhteistyö perussuomalaisten kanssa olisi vaikeaa.

7:19

Kiistää syytökset hallitusohjelman ohittamisesta

Orpo kiistää esitetyt syytökset siitä, ettei keskustalla ja kokoomuksella olisi ollut tarkoituksenaankaan toteuttaa hallitusohjelmaan kirjattua maahanmuuttopolitiikkaa. Orpon mukaan raameja on seurattu tarkasti, ja suurin osa toimenpiteistä on tehty. Hän näkee kritiikin takana olevan sen, että tehtyjä kirjauksista ja niiden käytäntöön viemisestä voi olla erilaisia tulkintoja. Jussi Halla-aho edustaa tiukempaa tulkintaa, ja siksi hän voi puhua hallitusohjelman kirjaimellisesta toteuttamisesta.

Orpo katsoo, että tulevissa hallitusneuvotteluissa nykyisellä pääministerillä Juha Sipilällä on hyvät edellytykset johtaa prosessia ja viedä asioita eteenpäin myös jatkossa. Hän myös uskoo, että Suomessa myös jatkossa löydetään tapoja viedä asioita eteenpäin, oli kyseessä sitten pienen enemmistön hallitus tai jokin muu hallitusratkaisu.

8:35

10:00

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.