Petteri Orpo MTV:lle: Ilkka Kanerva oli poikkeuksellinen – "Nyt jos joskus häntä tarvittaisiin todella paljon"

Suomen pitkäaikaisin kansanedustaja Ilkka Kanerva on kuollut 7:44
Näin kollegat muistelivat kiirastorstaina kuollutta Ilkka Kanervaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen muistelevat MTV Uutisten haastattelussa vakavaan sairauteen 74-vuotiaana menehtynyttä Ilkka Kanervaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo, että Ilkka Kanervan menehtyminen on iso menetys niin kokoomukselle kuin suomalaiselle yhteiskunnallekin. 

– Hän oli sydämestään paneutunut tämän yhteiskunnan asioiden hoitamiseen. Se on poikkeuksellista. Hän toimi kaikilla eri tasoilla, kuntapolitiikassa, urheilujärjestöissä, maakuntapolitiikassa, valtakunnan politiikassa ja vielä kansainvälisillä areenoilla. Hänen tietotaitonsa, osaaminen ja kokemus olivat aivan erityistä. Todella kova isku koko suomalaiselle yhteiskunnalle.

Orpon mukaan Kanerva oli myös työkaverina poikkeuksellinen.

– Ilkka oli todella huomaavainen ja ystävällinen. Hänen kykynsä kohdata ihmiset oli jotain poikkeuksellista.

Myös Orpon ensimmäinen kohtaaminen Kanervan kanssa 90-luvun puolivälissä Orpon ollessa mukana opiskelijapolitiikassa on jäänyt pysyvästi mieleen. 

– En ollut missään asemassa tai rooleissa, mutta jäi mieleen, miten hän kohtasi nuoren opiskelijapojan ja oli hyvin kiinnostunut siitä, kuka olin ja mistä tuli. Siitä lähtien hän muisti aina.

Suomen pitkäaikaisin kansanedustaja

Ilkka Kanerva oli Suomen pitkäaikaisin kansanedustaja valtiopäivien lukumäärän mukaan laskettuna. Hän toimi kansanedustajana vuodesta 1975 lähtien. 

Orpo uskoo, että Kanervan sitoutuminen yhteisten asioiden hoitamiseen ja kiinnostus asioiden hoitamiseen ja ratkaisemiseen pitivät hänet suosittuna edustajana. 

– Hän oli ihmisrakas ja ystävällinen. Se myös kantoi siinä, että vaaleista toisiin historiallisin määrin äänestäjät antoivat hänelle valtakirjan jatkaa tehtävissä. 

"Nyt jos joskus häntä tarvittaisiin todella paljon"

Orpo kertoo, että uutiseen kansanedustaja Ilkka Kanervan poismenosta ei voinut varautua, vaikka tieto sairaudesta olikin. 

– Olen tiennyt, että hän on taistellut terveytensä puolesta, mutta kuitenkin kaikki meni hyvin nopeasti. Eihän tällaisiin osaa varautua, mutta aina sitä toivoo parasta. 

Muuttuneessa turvallisuusympäristössä Kanervan ulkopoliittiselle osaamiselle olisi yhä kova tarve. 

– Turvallisuusympäristö on muuttunut, ja Suomi valmistelee Nato-hakemusta. Nyt jos joskus häntä tarvittaisiin todella paljon. Itsekin kaipaan hänen neuvojaan ja keskustelujaan.

Ajatukset ovat kovin surulliset tällä hetkellä, hän kommentoi

– Ministeri Kanervan, ystävän, politiikan moniottelijan poismeno on todella suuri menetys. Lukemattomilla on iso ikävä. 

Hankalista vaiheista huolimatta palo Suomen asioihin säilyi

Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen otti kuolinuutisen vastaan raskain mielin. Mykkänen kertoo tunteneensa Kanervan yli 20 vuotta. Orpon tavoin Mykkänenkin mainitsee Kanervan poikkeuksellisen kyvyn kohdata ihmiset ja luoda kontakteja.  

– Hän oli poikkeuksellisen lämmin persoona ryhmässämme. Hän tuki nuorempia toimijoita sellaisella suurella ymmärryksellä ja myötäelämisellä, jota voi vain sellainen, joka on koko ikänsä parlamentaarista työtä tehnyt. 

Vaikka Kanervan uraan mahtui myös hankalia vaiheita ja jopa pohdintoja politiikasta väistymiselle.

– Muistan, kuinka tuskaisesti hän pohti sitä, että hän kuitenkin kokee olevansa sydänjuuriaan myöten parlamentaarikko ja arvostavan sitä.

– Se usko ja palo länsimaana Suomen olemassa olemisen vahvistamiseen ajoi Ilkkaa eteenpäin. Hän jos kuka kaatui saappaat jalassa. Vielä noin kuukausi sitten olin kokouksessa hänen kanssa. Muistelin yöllä lämmöllä sitä, että kävimme vielä kolmen vartin kahdenkeskisen Nato-keskustelun. Onneksi käytiin.

Mykkänen myöntää, että uutinen Kanervan poismenosta oli shokki.

– Ilkka viimeiseen asti viestitti, että hän on väliaikaisesti sairaana ja oli sillä taistelijan asenteella, että hän siitä nousee.

 Mykkäsen mukaan Kanervan kaltaisille, pitkän linjan parlamentaarikoille olisi kysyntää Suomessa. 

– Meillä on liian vähän on tällaisia 40 vuotta parlamentaarikon uraa tekeviä, pitkän linjan vaikuttajia. Sillä on jokaisen puolueen päätöksentekokyvylle iso merkitys, että ryhmän kokeneimmat pystyvät katsomaan vuosikymmenien takaa ja asettamaan asioita mittasuhteisiin.

Lue myös:

    Uusimmat