Kalervo Kummola menetti ystävänsä 50 vuoden ajalta – yhteys Ilkka Kanervaan säilyi loppuun saakka: "Siihen ei tullut enää vastausta"

Ilkka Kanervan kuolema koskettaa yli puoluerajojen ja myös urheilupiireissä – näin kommentoivat SDP:n Heinäluoma ja jääkiekkovaikuttaja Kummola 5:46
Ilkka Kanervan kuolema koskettaa yli puoluerajojen ja myös urheilupiireissä – näin kommentoivat SDP:n Heinäluoma ja jääkiekkovaikuttaja Kummola

Kalervo Kummola, 76, oli yhteydessä pitkäaikaiseen ystäväänsä Ilkka Kanervaan tämän viimeisiin viikkoihin saakka. Politiikan ja urheilun kentiltä tuttu kaksikko tutustui toisiinsa jo 70-luvun alussa. 

Suomalaisen jääkiekon voimahahmo Kalervo Kummola sai tiedon Ilkka Kanervan poismenosta hieman ennen puoltayötä torstaina. 

– Se oli hätkähdyttävä uutinen. Tiesin, että hän on kovinkin sairas. En nyt uskonut, että lähtö näin nopeasti olisi tapahtunut, Kummola kommentoi MTV Urheilulle puhelimitse perjantaina. 

– Kolme viikkoa sitten puhuin hänen kanssaan, ja kysyin hänen kunnostaan. Hän sanoin, "ettei kunto ole hyvä". 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kaksi viikkoa sitten tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi Kanervalle, 74, Liikuntakulttuurin ja urheilun suuren ansioristin, jonka haltijana voi samanaikaisesti olla vain 12 elossa olevaa suomalaista. Kummola on yksi heistä. 

– Onnittelin (Kanervaa) siitä, niin siihen ei tullut enää vastausta. Tiesin, että hän on huonossa kunnossa, mutta oletin, että hän siitä nousee vielä "ikemäiseen" tyyliin, Kummola toteaa. 

"Häntä olisi todella tarvittu eduskunnassa"

Kummola kommentoi Kanerva poismenoa Twitterissä puolenyön jälkeen. Viestissään hän kirjoitti: "Ike, sinua olisi tarvittu juuri nyt". 

Tällä Kummola viittasi Venäjän Ukrainaan kohdistamaan hyökkäyssotaan ja Suomessa käytävään Nato-keskusteluun. 

– Häntä olisi todella tarvittu tuolla eduskunnassa, Kummola linjaa viitaten Kanervan kokemukseen ja ansioihin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä ETYJissä. 

Urheilurintamalla Kummola ja Kanerva tekivät töitä yhdessä muun muassa Suomen olympiakomiteassa, jonka varapuheenjohtajana Kanerva toimi vuodet 1993-2008. 

– Emme aina olleet samalla puolella, mutta useimmiten olimme.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kanerva kunnostautui urheiluvaikuttajana varsinkin yleisurheilun saralla. Hän toimi Suomen Urheiluliiton (SUL) puheenjohtajana vuosina 1990-2005 ja Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksessa 2003-2011.  

– Hän oli ennen kaikkea isänmaan mies ja urheilumies. Ja varsinkin yleisurheilussa hän tunsi kaikki, ihan b- ja c-luokan urheilijatkin. Hänellä oli aivan uskomaton muisti. 

– Hän oli kansainvälisestikin arvostettu kaveri. Kyllä häntä kuunneltiin, Kummola toteaa. 

Kummolan mukaan hän tutustui Kanervaan vuosien 1971-1972 tietämillä. Sen jälkeen kaksikon tiet ristesivät usein sekä ammatillisissa yhteyksissä että kesäisten veneretkien merkeissä.

– Olin hänen kampanjassaan mukana jo silloin, kun hänet valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaan (vuonna 1975), itsekin kokoomuksen riveissä eduskunnassa istunut Kummola sanoo.

– Hän hävisi joitakin kisoja elämässään, mutta aina hän tuli takaisin. Iskunkestävyys oli loistava. Hän pyyhki pölyt harteiltaan ja jatkoi matkaa, Kummola summaa muistot hyvästä ystävästään. 

Suomen pitkäaikaisin kansanedustaja Ilkka Kanerva on kuollut 7:44

Lue myös:

    Uusimmat