Mainos

Petteri Orpo haluaa perheensä elävän mahdollisimman tavallista elämää – vihaviestit harmittavat: "Minua saa kritisoida, ei ulkopuolisia"

10:34

Köyliössä syntynyt kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kiinnostui politiikasta jo varhain. Orpon vanhemmat ovat opettajia, ja perheen ruokapöydässä keskusteltiin usein yhteiskunnallisista asioista. Orpon isä myös oli aktiivinen kunnallispoliitikko.

– Ehkä kiinnostus politiikkaan on tullut jo sieltä, kun pohdimme Köyliön ja maailman asioita, Orpo sanoo.

Orpo itse lähti mukaan kunnallispolitiikkaan yli 20 vuotta sitten, ja eduskunnassa hän istuu kolmatta kauttaan. Viime vuosina hän on kantanut kolmea eri ministerin salkkua. Kesällä 2016 hänet valittiin kokoomuksen puheenjohtajaksi.

Julkisuus kuuluu työhön

Poliitikoilta odotetaan mielipidettä moneen asiaan, ja julkiset sanomiset ovat myös kovan kritiikin kohteena. Orpon mielestä mielipiteiden esittäminen on osa poliitikon työtä. Yksi kohu kuitenkin harmittaa.

– Pitää olla valmis vastaamaan, ja siihen sisältyy tietenkin riski. Hieman väärä sanavalinta voi aiheuttaa sellaisen keskustelun, jota ei voi ymmärtää, Orpo toteaa.

Orpo antaa esimerkkinä sen, kun hän sanoi eduskunnan kyselytunnilla vanhuspalveluista puhuttaessa, ettei ihminen ole desimaali.

–  Siitä nousi aikamoinen keskustelu. Se tuntui siinä mielessä pahalta, että minulle mikään ei ole sen tärkeämpää kuin se, että meidän yhteiskunnassamme pidetään sekä lapsista että vanhuksista huolta, Orpo sanoo.

– Kun tästä yhdestä vähän onnettomasta lausahduksesta nousi kohu, se harmitti.

Orpon mielestä kohutilanteissa selittely ei kuitenkaan auta.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on ehdottanut, että kaikkien pääministeriehdokkaidenkin pitäisi kertoa myös terveydentilastaan julkisuuteen. Orpo kannattaa ehdotusta.

– Minusta se on luonnollinen asia. Pääministerin työ on todella raskas, ja siksi on hyvä tietää, että tuleva pääministeri on kunnossa, Orpo sanoo.

Pyrkimys tavalliseen elämään

Orpo mainitsee paheekseen epäsäännöllisen vuorokausirytmin. Työt venyvät usein myöhäiseen iltaan, ja yöunet jäävät lyhyiksi. Terveydestään Orpo huolehtii urheilemalla. Vapaa-ajallaan hän käy kuntosalilla ja juoksee.

Tärkeä tapa rentoutua on myös rakas harrastus kalastaminen.

– Jos minulla on lomaa ja vapaa-aikaa, yritän aina päästä kalaan, Orpo kertoo.

Hän kalastaa usein kesäpaikallaan Kainuussa.

– Kalastaa voi yksin tai seurassa, mutta kalakaveri on tärkeä ihminen. Siinä täytyy olla sellainen yhteinen sävel. Parhaat kalakaverit ovat seuloutuneet vuosien varrelta.

Ripsa Koskinen-Papusen haastattelun yhteydessä Orpo myös valmistaa kala-aterian kotimaisesta kirjolohesta. Kotonaan Orpo vastaa ruoanlaitosta viikonloppuisin, arki kun kuluu töiden takia eri paikkakunnalla.

Orpon mukaan hänen ammatillansa on vaikutuksia myös perhe-elämään.

– Kyllä se rajoittaa meidän elämäämme jossain määrin. Olemme pyrkineet varsinkin lasten näkökulmasta järjestämään kaiken niin, että he saisivat kuitenkin elää tavallista elämää.

Toisinaan tavallisuus on haastavaa.

– Matkan varrella on tullut kaikenlaista vihakampanjaa ja -postia ja uhkauksiakin. Niissä on mennyt joskus hermo. Minulle saa sanoa mitä vaan. Minua saa kritisoida, ei ulkopuolisia. Se on jotenkin raukkamaisia, Orpo toteaa.

Puolueensa puheenjohtajana ja siten tuhansien ihmisten keulakuvana Orpo ottaa työnsä vakavasti. Työasiat ovatkin usein mielessä myös työpäivien ulkopuolella.

– Ei se vastuu takaraivosta mene mihinkään.

Vapaalla Ripsan kanssa lauantaina MTV3-kanavalla kello 19.10.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja