Petter Northugilta karu paljastus hirmuvuodestaan – neljä MM-kultaa olisi jäänyt saavuttamatta ilman rattijuopumusta

Maastohiihtouransa jo päättänyt ja arvokisamitaleja kahminut Petter Northug kertoo norjalaisen TV2:n haastattelussa, että hän ei olisi saavuttanut vuoden 2015 Ruotsin Falunin MM-kisoissa hirmumenestystä, mikäli hän ei olisi kärynnyt ratista vuotta aiemmin.

Northug voitti Falunissa peräti neljä MM-kultaa ja se oli hänen menestyksekkäin vuotensa 2010 Vancouverin olympialaisten ohella, missä hän nappasi neljä mitalia, joista kaksi oli kultaisia. Norjalainen kertoo, että hän oli jo valmis lopettamaan uransa Holmenkollenin kolmen MM-kullan jälkeen vuonna 2011.

– Kun tulin maaliin, oli se kuin elämäni olisi ohi, että olisin tehnyt sen, mitä olin tullut tekemäänkin. Olin tyytyväinen ja se oli ensimmäinen kerta, kun Petter oli valmis hiihtäjä ja hänen tarvitsi löytää muita keinoja kulkeakseen nopeasti, Northug kertoo.

Kolme vuotta myöhemmin Northug koki käännekohdan elämässään. Hän ajoi Trondheimissa kolarin ja puhalsi 1,65 promillen lukemat. Northug sai 50 päivän vankeustuomion ja vajaan 20 000 euron sakot.

– Sitä on pohjalla sellaisen kokemuksen jälkeen. Siinä menee aikaa, että ymmärtää sen kaiken. Sinun täytyy selvittää, kuinka pystyt jatkamaan. Sen päivän jälkeen keskustelin isäni sekä äitini kanssa ja päätin tehdä suunnitelman Falunin kisoja varten, Northug sanoo.

Falunin kisat olivat Northugille tämän uran parhaimmat MM-kilpailut. 

– Nälkä tuli esiin toisten toimesta. Rakastan haasteita ja mahdottomia tehtäviä sekä sitä, että minua ei oteta lukuun. Se saa minut tekemään sen, jota vaaditaan, Northug toteaa.

Northug ei usko, että hän olisi ollut mukana Falunissa, jos hän ei olisi kärynnyt ratista.

– Sitä ennen olin valmis hiihtäjänä. Olin väsynyt siihen elämään, mutta rattijuopumuksen jälkeen minut laitettiin karsinaan. Tunsin, että minun piti tulla muistetuksi ainakin siitä, että yritin palata takaisin, Northug päättää.

Northug lopetti uransa vuoden 2018 joulukuussa. Hän saavutti peräti 13 MM-kultaa ja kuusi olympiamitalia, joista kaksi on kultaisia. Maastohiihdon maailmancupin tuleva kausi käynnistyy 29. marraskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat