Peter von Bagh jäi suremaan julkaisematonta teosta: Aika ajoi ohitseni

Elokuvavaikuttaja Peter von Bagh kirjoittaa muistelmissaan surevansa yhtä tekemättä jäänyttä työtä.

Syyskuussa menehtyneen elokuvahistorioitsija ja Sodankylän elokuvajuhlien festivaalijohtaja Peter von Baghin postuumi muistelmateos julkaistiin tiistaina 2. joulukuuta. Muisteja-teoksessa 71-vuotiaana kuollut elokuva-asiantuntija kertoo myös tekemättä jääneistä elokuvaluonnoksista, joita kertyi "yllättävä määrä".

Mitään tekemätöntä en jää itkemään. Yhtä kuitenkin suren. Mittavin hankkeistani näyttää jäävän haaveeksi: se isompi Elokuvan historia, joka aivan liian vuolaissa puheissani on ollut milloin 7-, milloin 12-osainen. Teossarja olisi ollut se yhden kirjoittajan opus, joka näillä näkymillä jää mitä todennäköisimmin tekemättä muuallakin maailmassa.”

Kirjan mukaan materiaali on kirjoitettu ja vailla viimeistelyä, joskin olennaisesti ainoastaan 1970-luvulle asti. Sen jälkeen von Baghin ”harrastuksen intensiteetti ja tietojen kaari alkoivat himmetä”.

Peter von Bagh kirjoittaa, että laaja kirjasarja olisi tuskin kiinnostanut sen enempää kustantajia kuin alan opiskelijoitakaan.

”Painettu suomenkielinen versio, alkuperäinen ajatukseni, olisi siten lähinnä pakkomielteen ilmaus tai egotrippi. Toista mahdollisuutta – eli sitä, miten aineiston voisi toimittaa nettiversioksi – en ole osannut kuvitella. Sanoisinko että lahjomaton aika ajoi ohitseni. Minä myöhästyin.”

Jutun lainaukset ovat tiistaina 2. joulukuuta julkaistusta Muisteja-teoksesta (Like).

Lue myös:

    Uusimmat