Mainos

Peruuntunut liikenneuudistus jarrutti autokauppaa keväällä: "Kuluttajat olivat ihan sekaisin, että mitä tapahtuu"

Hallituksen nopeasti muuttuneet suunnitelmat autoveron poistosta näkyivät alkuvuonna autokaupassa, arvioi Autoalan keskusliitto.

Epävarmuus autoveron kohtalosta sai ihmiset empimään auton ostoa. Uusien autojen tilaukset tippuivat alkuvuonna jopa alle puoleen usean viikon ajaksi, kertoo Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) esitteli tammikuussa suunnitelman suuresta liikenneuudistuksesta, joka olisi muun muassa poistanut autoveron. Esitys sai myrskyisen vastaanoton ja se peruttiin nopeasti.

Autokauppiaat pelkäsivät, että autoveron poisto hiljentäisi autokaupan. Verouudistus peruttiin, mutta kauppatilastoihin tuli notkahdus muutaman kuukauden viiveellä.

Alkuvuoden tilausnotkahdus näkyy nyt 

Huhtikuussa rekisteröitiin noin 9 400 henkilöautoa, kertoo Tilastokeskus. Määrä on yli 15 prosenttia pienempi kuin viime vuoden huhtikuussa.

– Tammikuussa meni useampi viikko, että kuluttajat olivat ihan sekaisin, että mitä tapahtuu. Uusilla autoilla on keskimäärin 3–6 kuukauden toimitusaika. Tilaukset lykkääntyivät ja meillä on tällä hetkellä rekisteröinti miinusmerkkistä, Rissa sanoo.

Tämän vuoden tammi–huhtikuussa rekisteröitiin reilut 42 500 henkilöautoa. Pudotusta viime vuoden vastaavaan aikaan tuli lähes neljä prosenttia.

Yleisimmät rekisteröidyt henkilöautomerkit olivat Toyota, Volkswagen ja Skoda.

Tiedot perustuvat Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ajoneuvorekisteriin, ja ne on tuottanut Tilastokeskus. Tilastossa näkyvät autot, jotka on luovutettu ostajille huhtikuussa, mutta tilastot kertovat autokaupan tilasta viiveellä. Ostaja on saattanut tilata autonsa jo monta kuukautta ennen luovutusta.

Trafin rekisteritietojen perusteella sähköautojen kauppa näyttää alkuvuonna vilkastuneen. Tämän vuoden tammi–huhtikuussa rekisteröitiin 168 sähkökäyttöistä henkilöautoa. Koko viime vuonna rekisteröitiin yhteensä 223 sähkökäyttöistä henkilöautoa.

***

0:33

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.