Uusien autojen kauppa vaisua, mutta käytettyjen myynti jatkui vauhdikkaana

Nastat vai kitkat? Kysy itseltäsi nämä kysymykset, niin saat vastauksen 2:02
KATSO MYÖS: Nastat vai kitkat? Kysy itseltäsi nämä kysymykset, niin saat vastauksen

Autoalan mukaan autojen tuotantoa haitannut komponenttipula on jäänyt taakse.

Suomessa ensirekisteröitiin lokakuussa runsaat 6 400 henkilöautoa, kertoi Autoalan tiedotuskeskus keskiviikkona. Määrä kasvoi neljä prosenttia vuoden takaisesta.

Tammi–lokakuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista kolmannes on ollut täyssähköautoja ja viidesosa ladattavia hybridejä. Bensiiniautojen osuus on 40 prosenttia ja dieselautojen kuusi prosenttia.

Henkilöautojen ensirekisteröintejä on tänä vuonna kertynyt lokakuun loppuun mennessä noin 75 000. Se on noin 6 000 autoa enemmän kuin vuotta aiemmin. Vertailukohta on kuitenkin erittäin vaatimaton, sillä viime vuonna ensirekisteröintien määrä jäi pienimmäksi lähes 30 vuoteen.

Alkuvuoden rekisteröinnit ovat yhä noin 14 prosenttia pitkän ajan keskiarvon alapuolella.

Tilauskanta sulanut

Autoalan mukaan lokakuun ensirekisteröinnit jäivät vaisuiksi, koska uusien autojen tilauskanta on sulanut syksyn aikana. Se taas johtuu siitä, että autojen saatavuutta heikentänyt komponenttipula on ohi.

– Uusien autojen toimitusajat ovat palautuneet käytännössä jo pandemiaa edeltäneelle tasolle. Toimitusajat ovat nyt noin 3–4 kuukautta. Vielä viime syksynä toimitusajat olivat kaksin- tai kolminkertaisia normaaliin nähden, sanoi toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä tiedotteessa.

Ensirekisteröintien määrän ennakoidaan kasvavan tänä vuonna noin 87 000 henkilöautoon, kun viime vuoden luku oli noin 81 700.

Ensi vuonna määrän odotetaan laskevan hieman alle 80 000 autoon. Syynä on uusien autojen heikko kysyntä.

Käytetyillä kysyntää

Käytettyjen autojen kauppa jatkui vauhdikkaana lokakuussa. Autoliikkeiden käytettyjen henkilöautojen kauppa kasvoi 12 prosenttia vuoden takaisesta.

– Käytetyn auton kauppa on ollut koko vuoden vilkasta, ja tahti on lokakuun aikana kiihtynyt, kommentoi Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Tero Lausala tiedotteessa.

Ladattavien autojen osuus kasvaa myös käytettyjen autojen kaupassa. Tänä vuonna joka kymmenes autoliikkeestä myyty vaihtoauto on ollut joko täyssähköauto tai ladattava hybridi.

Lue myös:

    Uusimmat