Mainos

Perustuslakivaliokunta: Vaasan päivystystä voidaan siirtää Seinäjoelle, mutta esitystä muutettava

2:38

Eduskunnan perustuslakivaliokunta katsoo, että Vaasan keskussairaalan päivystystä voidaan osittain siirtää Seinäjoelle, jos kielelliset oikeudet varmistetaan. Valiokunnan mukaan ruotsinkielisten oikeus saada hoitoa omalla äidinkielellään on turvattava lailla.

– Kielellisten oikeuksien kannalta Vaasan sairaalan päivystystoiminnan säilyminen olisi ollut parempi, mutta kun lasketaan kaikki perusoikeudet yhteen, niin ministeriö on esityksessään riittävän uskottavasti pystynyt esittämään, että tässä tilanteessa Seinäjoki on parempi vaihtoehto. Lopputulemana valiokunta esittää, että täytyy sen verran pykälää muuttaa, että myös lainsäädännöllisesti turvataan kielelliset oikeudet, sanoo perustuslavaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.).

Vaasan seudulla on paljon ruotsinkielisiä. RKP on vastustanut sitä, että osia Vaasassa järjestettävästä päivystyksestä siirrettäisiin Seinäjoelle. Puolueen kannattamassa 12+1-mallissa laaja päivystys olisi sekä Vaasassa että Seinäjoella.

– RKP:n kanta on pitkään ollut se, että meillä pitäisi olla 12+1. Se toteuttaisi kaikkien oikeudet yhdenvertaisesti ja silloin myös kielelliset oikeudet toteutuisivat kunnolla. Se vaihtoehto ei ole poissuljettu ollenkaan. Se on nyt hallituksesta sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnasta kiinni, sanoo perustuslakivaliokunnan jäsen ja RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Henriksson on Vaasan vaalipiiristä.

Kielelliset oikeudet voidaan varmistaa esimerkiksi siten, että Seinäjoella on riittävä määrä ruotsia puhuvaa henkilökuntaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan erikoissairaanhoidon potilaista Vaasasta Seinäjoelle siirrettäisiin noin sata potilasta vuodessa, joista 50 olisi äidinkieleltään ruotsia puhuvia. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.