Mainos

RKP:n Henriksson vaatii päivystysuudistuksen palauttamista valiokuntaan

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vaatii sairaaloiden päivystysuudistuksen palauttamista perustuslakivaliokuntaan.  

Hänen mielestään sosiaali- ja terveysministeriö STM antoi valiokunnalle lisäselvityksessään väärää tietoa Vaasan keskussairaalasta. Hän viittaa sairaalan johtavan ylilääkärin Auvo Rauhalan kahdeksansivuiseen muistioon, jonka mukaan ministeriön selvityksessä oli paljon harhaanjohtavaa tai osin virheellistä tietoa.  

STM:n mukaan esimerkiksi Seinäjoen keskussairaalan hoitopäivien määrä on 30 prosenttia suurempi kuin Vaasassa. Rauhala pitää luvun käyttämistä tarkoitushakuisena, koska hoitojaksojen määrä on sama molemmissa sairaaloissa.   

Ministeriö myös kirjoitti, että keskellä maakuntaa sijaitsevan Seinäjoen sairaalan maantieteellinen saavutettavuus on Vaasaa parempi. Sitran 12 sairaalan mallissa Vaasan saavutettavuus arvioitiin kuitenkin paremmaksi.

Lisäksi ministeriön mukaan lääkäreiden rekrytoinnissa Pohjanmaalle on Etelä-Pohjanmaata enemmän hankaluuksia. Rauhala vastasi, että pula koskee vain terveyskeskuksia.  

Perustuslakivaliokunnan jäsenen Henrikssonin mielestä väärät tiedot vaikuttivat oleellisesti valiokunnan kantaan. Hän pitää tapahtunutta ennenkuulumattomana.  

– Nyt päivystysuudistuksen käsittely pakotetaan eteenpäin. Asia täytyy kuitenkin välittömästi käsitellä uudestaan perustuslakivaliokunnassa, jotta Suomea edelleen voisi kutsua oikeusvaltioksi. Tilanne on akuutti, sanoo Henriksson tiedotteessa.

Kaikesta ei tarkkoja lukuja

Ministeriöstä ei oteta kantaa muistion väitteisiin. Lääkintöneuvos Timo Keistisen mukaan STM:n lausuntoa voi kritisoida.

Hän sanoo, että sen tekemisessä on käytetty muun muassa Hätäkeskuslaitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoja. Sairaaloilla on lisäksi omia tilastojaan.  

– Useita tilastoja on käytetty, mutta kaikkiin kysymyksiin emme pysty ihan eksaktisti vastaamaan. Esimerkiksi siirtyvistä potilaista ei ihan tarkkoja lukuja ole, Keistinen kertoo STT:lle.  

Perustuslakivaliokunta linjasi viime viikolla olevansa samaa mieltä hallituksen kanssa siitä, että laaja sairaalapäivystys Pohjanmaalla on perusteltua järjestää Seinäjoella. Hallituksen lakiesitys päivystysuudistuksesta ei kuitenkaan turvaa valiokunnan mielestä ruotsinkielisten oikeuksia tarpeeksi.  

Valiokunta ehdotti, että kielelliset perusoikeudet toteutuvat parhaiten, jos laajan päivystyksen yksikkö sijoitettaisiin Seinäjoen lisäksi Vaasaan. Toisessa vaihtoehdossa Seinäjoella pitäisi olla riittävästi ruotsia puhuvaa henkilökuntaa.

Päivystysuudistuksen käsittely jatkuu tänään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.