Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja antoi puoluetoverille väärän ohjeen – näin saamelaiskäräjälaki kaatui

Ojala-Niemelä sanoo HS:lle, ettei ymmärtänyt käsittelyn eskaloituvan äänestykseen niin nopeasti.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) antoi perustuslakivaliokunnan varajäsenelle, demarikansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropposelle huono-onniseksi osoittautuneen ohjeen siitä, moneltako tämän tulisi olla paikalla perustuslakivaliokunnan saamelaiskäräjälain mietintöä koskevassa kokouksessa perjantaiaamuna.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Mäkisalo-Ropponen vahvistaa STT:lle tekstiviestitse ilmoittaneensa Ojala-Niemelälle, että hän pääsee perustuslakivaliokunnan kokoukseen kello yhdeksältä. Kokous alkoi kahdeksalta. Ojala-Niemelä oli kuitenkin ilmoittanut, että kokoukseen tarvitaan hänet vasta kello 10.

Mäkisalo-Ropponen oli varautunut menemään valiokunnan kokoukseen kello kymmenen, mutta hän saikin viestin, että kokous loppuukin aiemmin eikä tarvitse tulla.

–  Luulen, että kokous eteni nopeammin kuin mitä puheenjohtaja ajatteli, sillä alun perin kokoukseen oli varattu aikaa kello 13 saakka, Mäkisalo-Ropponen viestittää.

STT ei ole tavoittanut Ojala-Niemelää kommentoimaan asiaa. Hän sanoo HS:lle, että ei ymmärtänyt kokouksen tiimellyksessä, että käsittely eskaloituisi äänestykseen niin nopeasti.

Eduskunnan valiokuntaoppaan mukaan valiokunnan puheenjohtajan on syytä välttää äänestyksiä, jos valiokunnassa on tilapäisesti sen varsinaisia voimasuhteita vastaamaton kokoonpano. SDP:n eduskuntaryhmästä täsmennettiin lauantai-iltana, että voimasuhteet olivat oikein, sillä kokouksessa oli läsnä oikea määrä hallituksen ja opposition edustajia.


Lohi: Ojala-Niemelä soitti ja sanoi pöydässä olevan tilaa

HS uutisoi eilen, että SDP:n kansanedustajien poissaolot saattoivat ratkaista lain kohtalon valiokunnassa.

Perustuslakivaliokunnan varsinaisen jäsenen, SDP:n Tuula Väätäisen tilalla kokouksessa oli keskustan kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan varajäsen Markus Lohi, koska sekä Väätäinen että SDP:n varaedustajat Johannes Koskinen ja Mäkisalo-Ropponen eivät olleet paikalla. Sen vuoksi kokoukseen pääsi toiseksi suurimman hallitusryhmän varaedustaja eli Lohi.

Lohi sanoo STT:lle, että Ojala-Niemelä oli ottanut häneen yhteyttä torstai-iltana valiokunnan sijaisjärjestelyistä.

–  Hän sanoi, että tilaa on pöydän ympärillä, Lohi sanoo.

Lohi kertoo ilmoittaneensa, että hän voi käväistä valiokunnassa, mutta ei ehdi olemaan siellä koko aikaa

Ojala-Niemelä oli Lohen mukaan varmistanut neuvokselta, minkälainen sijaantulojärjestys on.

–  Ja että minä voin olla niin kauan kuin Mäkisalo-Ropponen tulee paikalle, Lohi sanoo.

Varajäsen Lohi ehdotti, että mietintöä ei anneta

Perustuslakivaliokunta äänesti eilen siitä, tehdäänkö saamelaiskäräjälaista mietintö vai ei. Mietintö piti saada valmiiksi perjantaina kello 13 mennessä, jotta asia ehditään käsitellä eduskunnan suuressa salissa vielä tällä vaalikaudella.

Asia ratkesi äänin 9–7 siten, ettei mietintöä tehdä. Perustuslakivaliokunnassa äänet jakaantuivat niin, että SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP olivat sen kannalla, että mietintö olisi laadittu. Perussuomalaiset, kokoomus ja keskusta olivat sitä mieltä, että ei.

Perustuslakivaliokunnan pöytäkirjan mukaan keskustan Lohi ehdotti valiokunnan toteavan, että valiokunnalla ei ole edellytyksiä laatia asiasta mietintöä.

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen kannatti Lohen esitystä.

Koskinen kertoi HS:lle olleensa Wienissä Etyjin parlamentaarisessa yleiskokouksessa. Facebookin mukaan Väätäinen oli puolestaan europarlamentaarikko Eero Heinäluoman kiertueella Kuopiossa ja Varkaudessa.

Juttua oikaistui kello 22.42: Jutun otsikossa ja alussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Ojala-Niemelä olisi antanut Mäkisalo-Ropposelle väärän tiedon kokouksen äänestysaikataulusta. Äänestysaikataulu selvisi Ojala-Niemelälle yllättäen kuitenkin vasta kokouksen aikana.

Lue myös:

    Uusimmat