Perussuomalaisten Ville Tavio vertasi EU:ta natsi-Saksaan – huomenna selviää, johtaako puheenvuoro jatkokäsittelyyn

Perussuomalaisten Ville Tavio vertasi EU:ta natsi-Saksaan 1:44

Eduskunnan ajankohtaiskeskustelu EU:n kehityksestä ajautui tänään oudoille urille, kun perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio vertasi EU:ta natsi-Saksaan. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne haluaa Tavion puheet puhemiesneuvoston arvioitavaksi.

Perussuomalaisedustaja Ville Tavion mukaan Euroopan liittovaltiokehitystä eli federalismia kannattavat uhkaavat kansallisvaltioita.

– Federalistit luovat uudenlaista Neuvostoliittoa EU:sta, ne luovat uudenlaista natsi-Saksaa. EU:n globalismi on vain uudenlaista fasismia uudessa muodossa, Tavio sanoi.

– Suomen kansa ei äänestänyt tällaisen nykyisenlaisen EU-fasismin puolesta liittyessään EU:hun, Tavio jatkoi.

Eduskunnan salista kuului tyrmistyneitä huokauksia jo Tavion puheenvuoron aikana.

Ajankohtaiskeskustelun loppupuoli pyörikin Tavion puheenvuoron ympärillä. Ensimmäisenä siihen tarttui SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindman.

– Tavio ylitti äsken nähdyssä keskustelussa kaikki keskustelun sopivuuden ja myöskin totuuden rajat, kun hän vertasi EU:n kehitystä natsi-Saksaan ja käytti sanaa fasismi EU:n kehityksen yhteydessä, Lindtman sanoi.

– Natsi-Saksassa on kyse miljoonien ihmisten kansanmurhasta ja koko EU on perustettu aikanaan sen takia, että ei enää koskaan.

Lindtman sanoi jäävänsä odottamaan perussuomalaisten johdon toimenpiteitä ja kommenttia siitä, hyväksyvätkö he tämän vertauksen.

Rinne: "Retoriikkaa, jota en halua kuulla eduskunnassa"

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi keskustelun jälkeen haluavansa Tavion puheet eduskunnan puhemiesneuvoston puntaroitavaksi.

– Tämä Ville Tavion puheenvuoro oli ennenkuulumaton eduskunnan historiassa. Toivon, että se johtaa puhemiesneuvostossa keskusteluun ja tämän tuomitsemiseen, Rinne totesi MTV:n uutisille.

– Toivon myös, että perussuomalaiset irtisanoutuu tällaisesta retoriikasta. Täytyy muistaa, että fasismi ja natsi-Saksa tarkoittavat ihmisarvon loukkaamista, jakamattoman ihmisarvon nolaamista ja miljoonien ihmisten kansanmurhaa. Se on sellaista retoriikkaa, jota en koskaan enää halua kuulla eduskunnassa.

Tavio on ihmetellyt Rinteen reaktiota Twitterissä. Tavio katsoo Rinteen yrittävän hiljentää hänet vaatimalla asian käsitteylä.

Eduskunnan puhemiehen Paula Risikon (kok.) mukaan huomenna arvioidaan, käsitelläänkö asia puhemiesneuvostossa. Risikko aikoo ensin perehtyä keskustelupöytäkirjoihin.

19-jäsenisen puhemiesneuvoston muodostavat eduskunnan puhemies, varapuhemiehet sekä valiokuntien puheenjohtajat.

Lue myös:

    Uusimmat