Perussuomalaiset nuoret perustivat uuden järjestön, edellinen lakkautettiin kun puolue katkoi välit – uusi puheenjohtaja haastattelussa: ”Meidän jäsenistömme ei allekirjoita fasismia eikä rasismia”

Perussuomalaisten nuorten varapuheenjohtaja ei näe olevansa radikaali fasismilausunnoillaan – historioitsija:"Ei fasismia voi ottaa pieninä kivoina palasina" 5:05
Näin historioitsija kommentoi Perussuomalaisten nuorten varapuheenjohtajan fasismilausuntoja kevättalvella: "Ei fasismia voi ottaa pieninä kivoina palasina".

Perussuomalaiset perusti keväällä uuden nuorisojärjestön aiemmin lakkautetun tilalle. Vanha järjestö joutui lopettamaan toimintansa emopuolueen katkaistua välit siihen. Uuden järjestön puheenjohtajana aloittaa 24-vuotias rakennusalan perheyrityksen toimitusjohtaja ja tubettaja Miko Bergbom.

Sastamalainen Miko Bergbom valittiin järjestön johtoon viikonloppuna. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa kansanedustaja Sebastian Tynkkysen (ps) kampanjapäällikkönä eurovaaleissa.

Tynkkynen kirjoitti valinnoista viikonloppuna tuoreeltaan Twitterissä.

Fasismipuheet rasittivat vanhaa järjestöä

Perussuomalaisten entinen nuorisojärjestö lakkautettiin keväällä. Taustalla olivat nuorisojärjestön ja emopuolueen väliset erimielisyydet ja lopulta välien katkeaminen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön päätös järjestölle maksettujen tukirahojen takaisinperinnästä rasistisen tviitin seurauksena.

Emopuolueen ja nuorisojärjestön välejä kiristivät etnonationalisteiksi tunnustautuneet aktiivit sekä esimerkiksi varapuheenjohtaja Toni Jalosen avoin tunnustautuminen fasistiksi.

Maaliskuussa nuorisojärjestö päätyi hylkäämään puolueen ajaman sääntömuutoksen, jossa nuorisojärjestön äänivaltaisilta jäseniltä olisi jatkossa vaadittu myös emopuolueen jäsenyyttä.

Vanha järjestö on nyt kuopattu ja that’s it

Miko Bergbomin mukaan Perussuomalainen Nuoriso ei halua vanhan järjestön syntejä kannettavakseen.

– Vanha järjestö on nyt kuopattu ja that’s it, kaputt, Bergbom sanoo.

– Me asemoimme itsemme kansallismieliseksi nuorisojärjestöksi. Meillä on samat arvot ja näkemykset kuin perussuomalaisella puolueella. Heillä, jotka olivat edellisen järjestön kaatumisessa osana ei ole mitään tekemistä meidän kanssamme. Meidän jäsenistömme ei allekirjoita millään tavalla fasismia, rasismia eikä etnonationalismia.

”Hallitus ajaa Suomea kohti EU:n liittovaltiota”

Bergbom kertoo pyrkivänsä politiikassaan siihen, että Suomi on hyvinvointivaltio vielä sadankin vuoden päästä. Hänen mukaansa hyvinvointivaltiokehityksen vaarantavat muun muassa Suomen nykyinen EU-politiikka ja maahanmuuttopolitiikka.

– Nykyhallitus ajaa Suomea kohti EU:n liittovaltiota, haluaa hallitus sitä ääneen sanoa tai ei. Tukipaketit, joihin olemme nyt sitoutumassa, ovat ensiaskel kohti yhteisen budjetin liittovaltiota. Ja siitä se lähtee.

Liittovaltiossa Suomen vaikutusvalta hupenee Bergbomin mielestä olemattomiin.

– Suomen suvereniteetti taloudessa ja vallassa katoaa Suomelta Euroopan unionille. Meillä ei ole käytännössä päätäntävaltaa asioihin, koska isot maat, kuten Saksaa, Ranskaa ja esimeriksi Italia märittelevät suunnan. Suomi ei siinä paljon sanele, mikä on parasta meille.

”Sananvapaus kuuluu länsimaiseen oikeusvaltioon”

Yksi Bergbomin tärkeimmistä poliittisista intohimoista on sananvapaus. Hänen mukaansa sitä uhkaavat tätä nykyä hallituksen ja vasemmiston kannanotot.

– Muun muassa se, että vihapuhetta ei ole määritelty kovin tarkasti, on ongelma, koska kansalainen ei tiedä, mitä hän saa lain mukaan sanoa ääneen ja mitä ei. 

Bergbomin mielestä kunnianloukkaus ja laiton uhkaus ovat riittävän hyviä määritelmiä ei-sallitulle puheelle.

– Jos minä loukkaan jonkun kunniaa syyttämällä häntä asiasta, jota hän ei ole tehnyt ja joka aiheuttaa hänelle vahinkoa, sehän on ihan selvä peli – ei sellaista voi sallia. Jos taas joku uhkaa toista väkivallalla, se on laitonta puhetta.

Vihapuheesta puhumalla pyritään Bergbomin mukaan kaventamaan sananvapauden peruskäsitystä. 

– Mutta sananvapauteen kuuluu myös oikeus teoriassa loukata toista omalla mielipiteellä. Jos se ei vahingoita toista millään lailla, se ei ole laitonta. Me voimme olla toistemme kanssa eri mieltä ja toinen voi loukkaantua toisen kannoista, mutta se ei ole laitonta. Sananvapaus on niin tärkeä perusarvo, että siitä on maksettava se hinta, että joku saattaa loukkaantua toisen mielipiteistä.

”Oppositiopoliitikot eivät pysty tuomaan omia kantojaan ilmi”

Valtakunnansyyttäjän nykyiset toimet näyttävät Bergbomin mielestä oppositiopoliitikkojen ajojahdilta.

– ihan niin kuin valtakunnansyyttäjä ohjaisi koko ajan tutkintaa ja syytteitä opposition mielipiteistä. Se ei ole hirveän hyvä linja länsimaalaiselle oikeusvaltiolle nimeltä Suomi. 

Bergbom tähdentää, että poliitikkojen tehtävänä on muuttaa lakeja ja jotta se onnistuu, heidän pitää saada riittävä määrä kannatusta omille ajatuksilleen.  

– Nyt ollaan tilanteessa, jossa oppositiopoliitikot eivät pysty tuomaan omia kantojaan ilmi ilman, että valtakunnansyyttäjä uhkaa heitä oikeustoimilla. Se rajoittaa kansalaisten mahdollisuuksia demokratiassa.

Bergbomin kritisoi myös sosiaalista mediaa puheiden sensuroimisesta.

– Twitter on aika hyvin toistaiseksi pysynyt sananvapaudessa kiinni, mutta esimerkiksi Facebookin yhteisönormit ovat todella tarkat. Niitä ei usein edes perustella. Riittää, että päivitykseen kirjoittaa väärän sanan puhuessaan vaikka jostain historiallisesta teemasta, ja algoritmit poistavat koko julkaisun tai pahimmassa tapauksessa koko tilin.

– Ei ole hyvä, että ylikansallisilla yhtiöillä on niin merkittävä rooli politiikan tekemisessä ja sananvapaudessa.

Juttua täsmennetty 15.9.2020 kello 13.40 tiedoilla siitä, että Perussuomalaisten vanhan nuorisojärjestön lakkauttamiseen liittyi myös se, että emopuolue katkaisi välinsä siihen sekä kello 14.03 tarkemmilla muotoiluilla puolueen entisen nuorisojärjestön lakkauttamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat