Perussuomalaiset miehet eniten äänessä - uusien edustajien aktiivisuus vaihtelee

Nykyiseen eduskuntaan nousi poikkeuksellisen paljon uusia kansanedustajia. Kaikkiaan heitä on 75.

Uusien kansanedustajien aktiivisuus eduskunnan täysistunnoissa on ollut hyvin vaihtelevaa. Eniten äänessä ovat olleet perussuomalaiset miesedustajat. Mika Niikolle on kirjattu kaikkiaan 55 puheenvuoroa, Vesa-Matti Saarakkalalle 53, Ari Jaloselle 42.

Paljon puheenvuoroja ovat pitäneet myös kristillisdemokraattien Peter Östman (36 puheenvuoroa), sdp:n Antti Lindtman (33 puheenvuoroa) ja keskustan Mikko Savola (30 puheenvuoroa).

"Kunnallispolitiikasta hyötyä"

Eniten puheenvuoroja käyttänyt Niikko arvelee, että kokemus kunnallispolitiikasta on auttanut häntä eduskuntatyöhön tottumisessa. Jotkut uudet kansanedustajat voivat hänen mukaansa alussa arkailla.

Niikko on sitä mieltä, että varsinkin kyselytunnilla puheenvuoroja jaetaan epäsuhtaisesti, hallitusta suosien.

– Tuntuu kyllä hieman yllättävältä, että olen puhunut eniten uusista kansanedustajista. Usein tuntuu, etten saa lainkaan puheenvuoroa.

Niikko arvelee, että puheenvuorojen määrään voi vaikuttaa myös se, että hän istuu kokouksissa yleensä loppuun saakka

– Jotkut, varsinkin vanhemmat kansanedustajat, lähtevät pois kokouksista siinä vaiheessa, kun tv-kamerat sammuvat, Niikko paheksuu.

Vain 2 tai 3 puheenvuoroa yleistä

Uusien kansanedustajien joukossa on myös erittäin vähän puheenvuoroja pitäneitä. Perussuomalaisten Laila Koskelalta ei löydy toistaiseksi yhtään täysistunnossa pidettyä puheenvuoroa.

Paljon matkusteleva kokoomuksen eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb on puhunut täysistunnossa toistaiseksi vain kerran. Stubb lasketaan ensimmäisen kauden kansanedustajaksi, koska hän oli edellisessä hallituksessa ilman edustajataustaa.

Sdp:n puoluesihteeri Mikael Jungner, perussuomalaisten Johanna Jurva, vasemmistoliiton Silvia Modig ja vihreiden Jani Toivola ovat pitäneet toistaiseksi vain 2 puheenvuoroa.

Vähän puhuneiden joukossa on myös paljon julkisuudessa olleita perussuomalaisten kansanedustajia.

Kolmella puheenvuorolla ovat nimittäin pärjänneet perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen, James Hirvisaari ja Osmo Kokko.

Myös rkp:n ainoa uusi edustaja Lars Erik Gästgivars, sdp:n Mika Kari ja Hanna Tainio, kokoomuksen Pia Kauma ja Sofia Vikman sekä vasemmistoliiton Anna Kontula ja Aino-Kaisa Pekonen ovat puhuneet täysistunnoissa vain 3 kertaa.

"Osin huonoa säkää"

Puoluesihteeri Jungner ei pidä omien puheenvuorojensa määrää erikoisena asiana. Vaikuttaminen tapahtuu hänen mukaansa paljon myös muualla kuin eduskunnan täysistunnoissa.

– Kaksi kertaa kuulostaa luontevalta määrältä, silloin on varmasti ollut asiaa. Osin kyseessä on myös huonoa säkää. Pyytämäni puheenvuoro on siirtynyt tuntien päähän, enkä ole ehtinyt käyttää sitä.

Jungnerin mielestä uusien kansanedustajien toiminta vaihtelee eduskunnassa suuresti. Jotkut ovat pärjänneet hyvin, toisilla on enemmän opittavaa.

Myös eduskunnan keskustelujen taso on Jungnerin mukaan kirjava.

– Joskus puhutaan selvästi vain yleisölle, joskus saadaan jotain asiaa aidosti edistettyä. Riippuu paljon aiheesta.

Keskimäärin 14 puheenvuoroa

Keskimäärin uudet kansanedustajat ovat pitäneet täysistunnoissa toistaiseksi noin 14 puheenvuoroa. Laskuissa on mukana täysistunnot torstaihin 20.10.2011 saakka.

Puheenvuorojen määrät on laskettu kansanedustajien tiedoista, jotka löytyvät eduskunnan internet-sivuilta. Sitä ei ole selvitetty, kuinka monessa istunnossa kansanedustajat ovat olleet läsnä.

Eduskunnan täysistunnot järjestetään 4 kertaa viikossa, uudelle eduskunnalle niitä on ehtinyt kertyä jo yli 50. Kansanedustajat käyvät täysistunnoissa keskustelua muun muassa hallituksen esityksistä, lakialoitteista, välikysymyksistä ja pääministerin ilmoituksista.

UUSIEN KANSANEDUSTAJIEN PUHEENVUOROT:

Lue myös:

    Uusimmat