Jorma Ollila paljastaa, mitä ajattelee nykyisestä Nokiasta – oli pahimmillaan yksi USA:n vihatuimmista brändeistä

Millaisia ajatuksia nykyinen Nokia herättää, Jorma Ollila? 1:58
Jorma Ollila kertoi Missä olit, kun? -ohjelman Nokia-jaksossa, millaisia ajatuksia tämän päivän Nokia hänessä herättää. Videolla hän muistelee myös edesmennyttä Steve Jobsia sekä kertoo, kuinka usein on Bill Gatesin kanssa tekemisissä.

Euroopan tuottoisin yritys, yksi maailman arvokkaimmista brändeistä, planeetan suurin matkapuhelinvalmistaja... Lista Nokian huippuvuosien saavutuksista on hengästyttävää luettavaa, mutta lisähappi tulee tarpeeseen myös yhtiön romahdusta muistellessa.

Nokia astui vuonna 1992 uuteen aikaan, kun yhtiön toimitusjohtajana aloitti Jorma Ollila. Jo vuosituhannen vaihteessa suomalaisyhtiön brändi oli arvokkaampi kuin Disneyn tai McDonald'sin.

Samoihin aikoihin Nokian markkina-arvo saavutti 223 miljardin euron huippunsa, ja se olikin vuosituhannen alussa maailman yhdeksänneksi ja Euroopan toiseksi arvokkain pörssilistattu yritys.

Suomessa työntekijöitä oli enimmillään 24 000, mutta globaalisti yli 130 000. "Nokia-insinööri" oli käsite jo itsessään.

Jyrkkä alamäki

Jos nousu oli ollut kova, niin lujaa tultiin myös alas. Applen iPhone ja Googlen Android muuttivat pelin hengen, sillä kuluttajien huomio kääntyi uuden ajan älypuhelinten myötä ohjelmistoon sekä palveluihin, ja Nokia menetti pitoaan vuosi vuodelta yhä enemmän. Iso laiva ei ollut ainoastaan hidas, vaan myös haluton kääntymään.

Vuonna 2008 niin Saksaa kuin Suomeakin kuohutti 2 300 henkeä työllistäneen Bochumin-tehtaan sulkeminen ja tuotannon siirtäminen Romaniaan.

Microsoftilta tullut kanadalainen Stephen Elop otti Nokialla ohjat vuonna 2010. Keskustelu Suomi-siteiden löystymisestä alkoi heti, ja pian Nokia ilmoitti ensin satojen ja myöhemmin tuhansien suomalaistenkin saavan etsiä muita töitä.

Nokia ei millään pysynyt Applen ja Android-valmistajien vauhdissa mukana. Vaikeudet älypuhelinmarkkinoilla toivat sille vuonna 2011 kyseenalaisen kunnian olla yksi 15:stä vihatuimmasta brändistä Yhdysvalloissa. 24/7 Wall St -sivuston listaus perustui kuluttajien ja työntekijöiden kanssa tehtyihin haastatteluihin, osakkeiden kurssikehitykseen ja mediassa esitettyihin kommentteihin.

Edes Nokian oman Symbianin korvaaminen Microsoftin mobiilikäyttöjärjestelmällä uudessa Lumia-mallistossa ei tarjonnut kummoista apua.

Nykyisillä Nokia-puhelimilla ei mitään tekemistä Nokian kanssa

Microsoft osti Nokian matkapuhelinliiketoiminnan kokonaisuudessaan vuonna 2013 lähes 5,5 miljardilla eurolla, ja Elop siirtyi yhdessä tuhansien suomalaisten kanssa amerikkalaisjätin palkkalistoille.

Microsoft lopetti Nokia-nimen käytön vuonna 2014 lanseeraten ensimmäisen Microsoft Lumian. Lumian lento loppui kuitenkin lyhyeen, sillä viimeinen Lumia saapui markkinoille vuonna 2016.

Vuonna 2016 Nokia-tuotemerkki rekisteröitiin suomalaiselle HMD Globalille, joka käyttää sitä kiinalaisen Foxconnin valmistamien Android-puhelinten ja -tablettien markkinointinimenä.

Matkapuhelinten valmistus on historiaa, ja tänä päivänä Nokia keskittyy verkkolaitteisiin ja -infraan kilpaillen muun muassa vanhan arkkivihollisensa Ericssonin kanssa.

Mitä mieltä Jorma Ollila on Nokian nykytilasta? Kuinka usein Ollila oli tekemisissä Applen Steve Jobsin kanssa, ja onko tiiviisti yhteyttä pitävillä Ollilalla ja Bill Gatesilla yhteisiä bisneksiä? Katso artikkelin yläpuolella olevalta videolta!

Jorma Ollila muistaa, kun Nokia saavutti uskomattoman virstanpylvään: "Miten tämä on mahdollista?" 1:04
KATSO MYÖS: Jorma Ollila muistaa, kun Nokia saavutti uskomattoman virstanpylvään: "Miten tämä on mahdollista?"

Lue myös:

    Uusimmat