Periscopen arki järkyttää lastensuojelutyöntekijää: Vilauttelevilta suomalaislapsilta kysytään, oletko neitsyt

Lastensuojelulaitoksessa työskentelevä Mari Hänninen päätti tutustua suoratoistopalvelu Periscopeen luettuaan aiheesta mielenkiintoisen artikkelin. Karu totuus palvelun arjesta lävähti heti silmille.

– Mainostettiin, että näe maailma toisen silmin, pääset vaikka balettitunnille toiselle puolelle maailmaa. Hienon kuuloista. Mutta sitten tuli näitä tyttöjä, Hänninen kertoo MTV Uutisille.

Hänninen kirjoitti maanantain ja tiistain välisen yön kokemuksistaan julkisen päivityksen Facebookiin. Päivitystä on jaettu keskiviikkoaamupäivään mennessä jo lähes 20 000 kertaa.

Hänninen oli Tampereella ystävänsä vieraana. He päättivät katsoa puolen yön jälkeen, mitä kaupungissa touhutaan ja hakivat Periscopesta Tampereen videoita.

– Hotellissa oli käytävällä tyttö. Muistaakseni sanoi iäkseen 11 tai 12 vuotta. Siinä heitti kärrynpyörää, jutteli ja keikisteli ja keimaili, näytti napakoruaan. Jotkut pyysivät, että nosta paitaa. Järkytyttiin kaverin kanssa, oltiin ihan että ei tämmöistä voi tapahtua.

Tällaista kuitenkin tapahtuu, ja enenevässä määrin. Hänninen ilmoitti näkemästään Itä-Suomen poliisilaitoksen nettipoliisi Toni Reinikaiselle.

– Kuulostaa huolestuttavalta. Todennäköisesti palvelu on ulkomaalainen, muusta maasta pyöritetty, jolloin Suomen lainsäädäntö ei pure tähän mitenkään. Sama on muun muassa Facebookilla, Kikillä ja Ask.fm:llä, Reinikainen tuumaa.

Ylläpitäjillä ei moraali Reinikaisen mukaan riitä nuorten kitkemiseen palveluista.

– Kun pelataan isoista rahoista ja mainostuloista, siksi näitä perustetaan että saadaan kohdennettua mainoksia. Kyllä se raha puhuu siellä.

Itä-Suomen poliisin ylikonstaapeli Toni Reinikainen valittiin vuoden 2015 poliisiksi Helsingissä 15. lokakuuta 2015.

Paita nousi: "Oletko neitsyt"

Hotellissa keimaillut tyttö ei ujostellut pyyntöjä. Hän nosti paitaansa, alla oleva urheilutoppi vilkkui suorassa lähetyksessä.

– "Tässä teille, olkaa hyvä". Kaksi kertaa ehti meidän katselun aikana nostaa paitaa. Me oltiin ihan järkyttyneitä ja laitettiin viestiä, että tietääkö äitisi mitä olit tekemässä. Kommentoi että äiti tietää, Hänninen jatkaa.

Hännisen mukaan osa kommentoijista vaikutti samanikäisiltä kuin tyttö, mutta kaikki eivät olleet vain vitsin vuoksi paikalla.

– Yksikin kysyi toistuvasti että oletko neitsyt.

Hännisen viesti näytti purreen, tyttö palasi hotellihuoneeseensa, jossa kertoi äidilleen haluavansa jatkaa kuvaamista. Lähetys piti kuitenkin lopettaa.

– Äiti kuitenkin tiesi, että tyttö kuvaa, mutta tiesiköhän mihin ja mitä kuvaa. Ei ollut mikään salaisuus, että kuvailee käytävällä.

Osoite kaikkien tietoon

Toisella Hännisen näkemässä suorassa lähetyksessä kaksi nuorta tyttöä kertoivat vieraskieliselle nimimerkille olevansa Valkeakoskelta. Kun tytön Periscope-profiilina oli oma nimi, ei nimimerkille tuottanut vaikeutta etsiä tytön osoitetta ja kirjoittaa sitä videon viestinäkymään.

Tyttöjen vastaus Hänniselle: "Ei me mitään setiä ja pakettiautoja pelätä, itse ootte varmaan sellaisia setiä."

– Tytöt kiistivät tunnistavansa osoitteen, mutta samassa osoitteessa hän hakupalvelun perusteella asui.

– Heillekin kirjoitettiin viestiä, että menisitte nukkumaan, niin kävivät meille ilkkumaan ja lopulta sulkivat meidät keskustelusta.

Nettipoliisi Reinikaisen mukaan pienikin tunnistetiedon murunen netin kuvapalveluissa on liikaa.

– Kun otetaan kuvia kotipiiristä ja näkyykin isän auton rekkari, niin aijaijaijai. Se on kuin avattaisiin kammarin ovi. Sen jälkeen melkein kaikki tiedot ovat julkisia.

Estopalvelut estävät vain rehellisiä

Reinikaisen ja Hännisen mukaan lasten some-käytöstä on yksinkertaisesti seurattava tarkemmin kotona.

– Terve keskusteluyhteys kotona on paras lääke tähän asiaan. Tekninen osaaminen kehittyy nykypäivän nuorilla ja lapsilla kuin meillä aikuisilla kalkkiksilla. Mutta sitten ymmärrys siitä, miten tähän kannattaa reagoida, siihen tarvitsee tukea kotoa ja koulusta, Reinikainen jatkaa.

Nuorille erilaisten estopalvelujen kiertäminen tuntuu Reinikaisen mukaan olevan hupia sinänsä.

– Se on kuin huono lukko aitan ovessa, ei käytännössä kuin rehellisiä varten.

Kännykät talteen yöksi?

Kielletyn kivan tekeminen on ollut nuorille aina jännää, Reinikainen jatkaa. Jotta edes yöksi saisi taattua nuorille leporauhan, pitäisikö kännykät ottaa talteen?

– Se on hyvä vinkki, ja lähipiirissä on perheitä, jotka jättävät alakertaan peilipöydälle puhelimet yöksi lataantumaan. Se pitäisi perustua yhteisymmärrykseen. monissa perheissä vanhemmat ovat sponsoreita, niin pystyvät vähän rajaamaan, Reinikainen jatkaa.

Hänninen aikoo katsella Periscopea vastaisuudessakin. Balettitunnit maailmalla avartavat toki maailmaa, mutta ennen kaikkia huoli on omista nuorista.

Jutun kuvituskuva vaihdettu 30.12.15 klo 12.40.

Lue myös:

    Uusimmat